Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Lopott forintok
A korábbinál 6 százalékkal több, mintegy 276 ezer vagyon elleni bűncselekmény történt a múlt évben. A kár megközelíti a 120 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékos növekedést jelent. Minden 100 forintból 36-nak a nyomára akadtak tavaly a hatóságok. Az ilyen esetek száma egyébként több mint 20 százalékkal mérséklődött, bár az elkövetési érték - ami itt nem feltétlenül azonos a kárral - negyedével nőtt: a 14 ezer ügyben 54 milliárdos veszteséget regisztráltak.

Élen járunk
Az újonnan csatlakozott tagállamok között az első, az összes uniós tagország között pedig a harmadik helyen állunk az uniós pénzek felhasználásában. Tavaly összesen több mint 330 milliárd forintnyi uniós támogatást fizettek ki Magyarországon, beleértve a hazai társfinanszírozást is. Várhatóan az idei összeg meghaladja a tavalyit. Az idei év egyébként kulcsfontosságú, ugyanis lezárul a 2004-2006-os keret felhasználhatósága, miközben megnyílnak az eddigiekhez képest például évente 5-6-szor nagyobb új források is.

Az első autópláza
Tavasszal kezdődik meg Magyarország első valódi autóplázájának és autódiszkontjának építése az M3-as budapesti kivezető szakasza melletti területen. A két ütemben épülő, 9 milliárd forintos beruházással a jövő év elejére készülnének el. A 30 ezer négyzetméteres elegáns autóplázában 31 autómárka sok száz típusának forgalmazását tervezik. Emellett egy 10 ezer négyzetméteres raktáráruházat idéző, olcsó diszkont autós üzletház is épül, valamint egy használt autókat forgalmazó szabadtéri kereskedelmi egységet is kialakítanak.

Maszek sebességmérés
A sebességmérés, a piroson, a záróvonalon áthajtók és a tiltott helyen várakozók fotózása lehet az év üzlete. Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás szerint a jövőben - a rendőrség mellett - az önkormányzatok és a közútkezelők is ellenőrizhetik az útjaikon áthaladók sebességét, és dokumentálhatják az olyan szabálysértéseket, mint a piroson áthajtás, a tilosban várakozás, a záróvonal átlépése, az előzés a leállósávban. Az önkormányzatok és a közútkezelők erre szakosodott vállalkozásokat is megbízhatnak. Ez esetben a cégek közreműködői díját a szabálysértési bírságból vonják le. Többen hatalmas üzletet sejtenek a „közúti szabálysértések dokumentálásában”.

Uniós dicséret
Kiegyensúlyozottnak és tarthatónak minősítette a magyar konvergenciaprogramot és az idei deficitcélt az Európai Bizottság, ugyanakkor Joaquín Almunia pénzügyi felelős továbbra is a költségvetési szigor folytatására, illetve a kiadások féken tartására szólította a kormányt. Elismerően szólt arról is, hogy a deficit tavaly jobban alakult a vártnál, még a programban szereplő 6,2 százalékot is felülmúlta. De mivel a hiány ezzel együtt is az egyik legmagasabb az unióban, továbbra is szükség van az államháztartás egyensúlyát fenntartható intézkedésekre.

Nem vesznek olajat
Félnek a recessziótól, ezért nem fogy olaj a szabadpiacon. A héten csökkent kőolaj szabadpiaci ára. Reakció volt ez azokra a félelmekre, hogy recesszió felé közelít az amerikai gazdaság, aminek következtében mérséklődik a kőolaj iránti kereslet. A nyugati féltekén irányadó jegyzések februári-márciusi határidőkre hordónként (159 liter) 86-87 dollár körül voltak.