Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Lesz-e visszavágó?
A nép nevében buktatna kormányt a Fidesz

Bár ma még Tarlós István volt óbudai polgármester, Demszky Gábor megszorongatója a Fidesz első számú népszavazási „ütőembere”, de az ellenzéki pártban többen tartanak attól, hogy kénytelen lesz Orbán Viktor is kőkeményen beszállni a kampányba. Ez pedig a 2006-os Orbán-Gyurcsány „meccs” visszavágóját jelentené - amitől egyébként nemcsak a Fideszben, hanem az MSZP-ben is félnek.

Az év első két hónapjában leginkább Tarlós István vállát nyomja a Fidesz népszavazási kampányának a dübörögtetése. A Fidesz vezetői - hasonlóan az MSZP vezéreihez - többnapos elnökségi ülésen vitatták meg, hogy milyen stratégiát kövessenek az év legnagyobb - és az ellenzéki párt által kormánybuktatónak szánt - politikai eseménye során.
Úgy tudjuk, a háromnapos siófoki mítingen az a döntés született, hogy háttérbe húzzák a kezdeményezés politikai jellegét, és leginkább a civilekre bízzák a kormány „megdöntését”. A Fidesz-stratégia alapvetését egyébként alátámasztják a közvélemény-kutatási adatok is.
A Marketing Centrum legfrissebb mérése szerint 2,4 millió szavazó igent mondana a Fidesz népszavazási kérdésére. Ez azt jelenti, hogy - ha az MSZP „hideg kampányával” nem tud a hangulaton változtatni - az Orbán Viktor által kitalált akció simán érvényes és eredményes lesz.

Az Orbán-dilemma

A Hírszerző internetes portál értesülése szerint ettől függetlenül nem bízzák a véletlenre és a spontán folyamatokra az ellenzék vezérei a népszavazást. A jó hálózatszervezőnek és kiváló kapcsolatteremtőnek tartott Kubatov Gábor pártigazgatónak (aki a 2006-os választáson ugyanezzel a feladattal tűnt fel) kell megszerveznie a Fidesz táborának mozgósítását, az önkormányzati választásokon Budapesten jól teljesítő Tarlós István feladata pedig a bizonytalanok és a szocialistákból kiábrándultak „behúzása” lesz.
A lap értesülése szerint a kampány első szakaszában nem számíthatunk plakáterdőre és heves médiakampányra a Fidesz részéről. Mint korábban írtuk is, Tarlós személyesen jelezte Orbán Viktornak, hogy a szociális válság hangoztatása közepette nem tartaná stílszerűnek, ha óriásplakát-erdő és „csillivilli“ tévéreklámok alkalmazásával mozgósítanák a támogatóikat. Igaz, ez nem volt nagy bátorság a részéről, hiszen erről maga Orbán Viktor is beszélt már a nyilvánosság előtt.
A kampány legkényesebb pontjának Orbán Viktor szerepeltetését tartják. A jobboldali szavazók körében ő az egyik legnépszerűbb politikus, a kampányban való részvétele a saját tábor mozgósítása szempontjából elengedhetetlen. Ám a Fideszben attól tartanak, hogy ha Orbán túlzott aktivitást mutat, akkor lehet, hogy a ma még passzív, a kormányból kiábrándult, de személye iránt ellenérzésekkel bíró rétegeket is az urnákhoz csábítja, méghozzá az MSZP mellett.
„Nagyon ügyesen kell kicentiznünk, hogy Viktor mikor, hányszor és milyen mélységben lép be a kampányba, nehogy az MSZP az általuk és újságjaik által az évek során mesterségesen kialakított Orbán-fóbiát használja újra a mozgósítása »eszközéül« - magyarázta a Heteknek egy országgyűlési képviselő a dilemmáikat. Szerinte egyébként egyre kisebb az esélye, hogy ez a szocialisták által évekig használt fegyver (értsd Orbán Viktorral való riogatás) hat az emberekre.
„A kormány katasztrofális teljesítménye, az elmúlt hónapok botrányai a Zuschlag-ügytől a miniszterek zavaros adóbotrányáig, a MEH-es kamutanulmányoktól a 200 ezer forintos postásbicikliig már olyan közutálatot váltott ki, ahonnét nincs visszaút” - indokolta optimizmusát a Fidesz kampányát jól ismerő informátorunk.

Az MDF sorsára juttatják az MSZP-t?

Kérdésünkre, hogy milyen következménye lesz majd, ha a Fidesz győz, az említett országgyűlési képviselő elmondta: „2005-ben az európai parlamenti választások kapcsán a szocialisták rendre azt állították, hogy annak nem lesz belpolitikai következménye, majd rövid időn belül útilaput kötöttek Medgyessy miniszterelnök talpára. Most jóval nagyobb vereség néz ki az MSZP-nek.”
Információink szerint Orbán Viktor belső fórumokon azt állította, hogy az MSZP számára megrázó eredmény születhet. A Fideszes várakozások szerint a népszavazásban az is benne van, hogy olyan mérvű társadalmi elutasításban részesül a szocialista párt, mint a rendszerváltás utáni években az MDF. Így könnyen kialakulhat az a helyzet, ami az Antall-, de leginkább a Boross-kabinettel történt, nevezetesen: alkotmányosan kormányon voltak, de a párt társadalmi bázisa annyira meggyengült, hogy már mindenki csak formálisan tartotta kormányzó pártnak az MDF-et. A fórum azóta sem állt talpra.
A Fidesz éppen ezért nem az ellenzék és a kormánypártok, nem is Orbán kontra Gyurcsány, hanem a társadalom és az MSZP konfliktusának festi le a népszavazást. Ha bejön Orbán Viktor taktikája, akkor az MSZP nemcsak a társadalmi befolyását, hanem a váltópártjellegét is elvesztheti. Más okokból, de Lengyelországban rokkant meg hasonlóan az évekig kormányzó baloldal.