Vissza a tartalomjegyzékhez

Dittel Szilvia, Pécsi Tibor
Csillagtúra a 437 ezer nyomában

Érdekli-e a diákokat a holokauszt témája? Vagy csupán fanatikus tanárok erőltetik a témát? Ezek a kérdések hosszú ideje foglalkoztatják a Holokauszt Emlékközpontban dolgozó tanárokat, próbaképpen több olyan tematikus tábort is szerveztek a nyári szünetben, amellyel a fiatalok érdeklődését tesztelték. Évek óta tartó munka eredményeként született meg az az egyhetes program, amely a nemzetközi figyelem középpontjába is bekerült, és idén is folytatódna.

Az alapkoncepció szerint a mára eltűnt vidéki zsidóság nyomait kellett felkutatniuk a résztvevőknek. Nem csupán a könyvtárakban, hanem azokon az eredeti helyszíneken, ahol az 1944 tavaszán-nyarán elhurcolt áldozatok éltek. Ezzel azt is igyekeztek felismertetni a résztvevőkkel, hogy a holokauszt nem csupán Auschwitzban, hanem a lakóhelyükön is megtörtént. Az ötnapos program fő témái a következők voltak: az ortodoxia nyomainak felkutatása, azon kevés helyszínek felkeresése, ahonnan a deportáló vonatok nem Auschwitzba, hanem az ausztriai Strasshoffba mentek. A diákok végigkövették a nyugati halálmenetek útját, a pécsi gettóba is ellátogattak.
Miután a program felkeltette az érdeklődésüket, nem csupán Magyarországról, hanem Izraelből, Dániából, sőt Horvátországból is jöttek a holokauszttal foglalkozó kutatók és tanárok. Egyikőjük, a dán Otto Rühl így nyilatkozott a turnus végén: „Az ITF (a programot támogató nemzetközi szervezet) három fő alapon működik: a holokausztot kutatni kell, emlékezni kell rá, és tanítani kell róla. Ezen a túrán mindhárom dolog megvalósult. Mindez harmóniában egymással és magas színvonalon.”
A Holokauszt Emlékközpont 2008-ban is tervezi egy hasonló program megvalósítását, bár az emlékközpontot üzemeltető közalapítvány anyagi lehetőségei korlátozottak. A szervezők abban bíznak, hogy akadnak majd olyan szervezetek vagy éppen magánszemélyek, akik kézzelfoghatóan is kifejezik támogatásukat a program iránt.