Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Kinek kell a Fradi?

Egyelőre nem tudni, hogy az angol Sheffield Unitedet is tulajdonló Kevin McCabe érdekeltsége újra versenybe száll-e a Fradi ingatlanegyüttesére kiírt legújabb pályázaton. A társaság korábbi, igencsak komoly ajánlatát múlt héten eredménytelennek minősítette az újabb tenderrel most a csorbát köszörülni igyekvő Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács.

„Idetolt ez az úriember egy talicska pénzt, mi meg jól megsértettük” - így foglalta össze véleményét lapunknak az FTC egyik elnökségi tagja azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tanácsa múlt hét szerdán elutasította Kevin McCabe érdekeltségének ajánlatát.
A zöld-fehér vezető csalódottsága érthető, hiszen egészen eddig úgy tűnt, sikerült befektetőt találni a mintegy 1,8 milliárd forintos adósságállománnyal küzdő sportklub megmentésére. Az egyesület állami kézben lévő, hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlanegyüttesének értékesítésére - immár ötödször - kiírt, összességében 8,3 milliárd forintos árat tartalmazó pályázatra még tavaly jelentkezett a McCabe-hez köthető Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. A cég pályázatát a Kincstári Vagyoni Igazgatóság december 28-án érvényesnek és elfogadhatónak tartva továbbította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tanácsa számára. A Fradinál szinte már a pezsgőt is behűtötték, ám január 16-án a testület érvényesnek, de eredménytelennek ítélte az ajánlatot.
Az indoklás szerint ennek oka az volt, hogy a pályázó a meghatározott limitárnál egymilliárd forinttal alacsonyabb ajánlatot tett, továbbá nem vállalta, hogy 800 millió forintért megveszi az FTC Zrt. részvényeit, illetve olyan feltételeket támasztott, amelyeket a kiírás nem tett lehetővé. A pályázó cég és a Fradi is megdöbbent a döntésen. Előbbi pert fontolgatott és kijelentette, hogy eláll befektetői szándékától, utóbbi pedig igyekezett ennek ellenkezőjéről meggyőzni McCabe-et és munkatársait. (Az elemzések szerint úgy tűnik, mindkét fél hibázott: egy jogszabály értelmében ebben a pályázati fordulóban az ingatlanért kért összeg 70 százalékát is felkínálhatta a pályázó, ez azonban a kiírásban nem szerepelt; az FTC Zrt-re vonatkozó vételi ígéret viszont a cég részéről nem volt egyértelmű, azt egy előzetes átvilágításhoz kötötte.)
A mentőakcióba a fradista szurkolótábor is bekapcsolódott: múlt szombaton a Pénzügyminisztérium épülete előtt ezer drukker tüntetett a döntés ellen, és egyúttal igyekeztek a briteket is meggyőzni, hogy mégis fektessenek be a Fradiba.
„A történtek mögött egyértelműen politikai akaratot sejtünk” - fogalmazott a Heteknek a Ferencváros Szurkolók Szövetségének elnöke. Magyar Balázs - McCabe képviselőitől származó információra hivatkozva - úgy fogalmazott, van esély arra, hogy a befektetőjelölt újra tárgyalóasztalhoz üljön, ugyanis - a tüntetés és a hozzájuk a világ minden tájáról érkezett e-mailek révén - most győződtek meg arról, hogy „milyen értékes márkanév a nemzet egyik jelképének számító Fradi”.
A meghiúsult pályázatot követően a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács sietve igyekezett még a látszatát is elkerülni annak, hogy hátsó szándékkal utasították el a briteket. Lapzártánkkor újabb - ezúttal zárt, meghívásos - pályázatot írtak ki, amelyre a korábban pályázó 13 céget hívták meg. A kiírásban újdonságként szerepel, hogy a vevőnek február 13-ig sportszakmai koncepciót kell benyújtania, és garanciát kell vállalnia arra, hogy 25 évig használati lehetőséget biztosít az FTC szakosztályai részére. A nyertesnek 1,2 milliárd forintot (plusz áfa) kell biztosítania a stadion felújítására, és 800 millió forintot kell kifizetnie az FTC Zrt. részvénycsomagjáért, valamint legalább 1,5 milliárd forintot (plusz áfa) a területért. Sikeres pályázat esetén eredményhirdetés február végére várható.
Egyelőre nem tudni, hogy a brit befektetőjelölt újra beszáll-e a versenybe. Az FTC elnökségétől kapott információink szerint erre McCabe és munkatársai leghamarabb hétvégén adhatnak választ, amikor a zöld-fehér vezetők Sheffieldbe látogatnak a britek meghívására.