Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Elegendő egy szem homok is?

A pénzügyi válság azonban az egész világgazdaságot súlyosan érintheti. Jean-Claude Juncker, az Eurogroupe elnöke szerint „a helyzet fokozatosan tovább romlik. Az utóbbi hónapokban kizártuk az amerikai gazdasági recesszió lehetőségét, azonban ma már ezt nem mondhatjuk el”. Juncker ugyanakkor figyelmeztetett arra, „ha az amerikai recesszió mégis bekövetkezne, akkor az nem marad hatástalan az euróövezet növekedésére nézve”.

Néhány nappal korábban Alain Greenspan, az amerikai központi bank (Fed) volt nagy tekintélyű elnöke úgy nyilatkozott, hogy a „recesszió jelei már láthatók az Egyesült Államokban”. Az amerikai gazdaság lelassulása azonban magával ránthatja más térségek, elsősorban az Európai Unió gazdaságát is.
Joaquin Almunia, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa szerint nem merült fel annak lehetősége, hogy az unióban az amerikai gazdasági segélycsomaghoz hasonló intézkedésre kerüljön sor. Szerinte „nem beszélhetünk világgazdasági recesszióról. Az amerikai gazdaság recessziójának veszélyéről beszélhetünk csupán”.
„A helyzet sokkal súlyosabb, mint bármelyik, a második világháború óta bekövetkezett pénzügyi válság idején - fogalmazott Soros György. Az USA-t recesszió fenyegeti - tette hozzá -, meglepő, hogy ezt csak kevesen ismerik fel.”
„A zuhanó spirál úgy tűnik, beindult, a teljes tőzsdeválság kirobbanásához pedig elegendő egy homokszem is” - nyilatkozta Paul Jorion kaliforniai közgazdász.
David Cummings, a Standard Life brit pénzügyi tanácsadó cég vezetője szerint „állandósultak a rossz hírek. A kérdés már nem az, hogy lesz-e recesszió, hanem hogy mennyire lesz súlyos”. A szakértő szerint „a meghatározó kamatlábak szintjén állt be a törés, mivel a bankok nem tudtak vagy nem akartak egymásnak hiteleket nyújtani, így a központi bankok arra kényszerültek, hogy keményebben csökkentsék a kamataikat annak érdekében, hogy így újra működésbe hozzák a rendszert”.