Vissza a tartalomjegyzékhez

M.R.
Kutyaütő macskafogó

A világhálón az a hír járja, hogy egyes Macskafogó-fanok azt üzenték Ternovszky Béla rendezőnek, hogy jobb, ha nem lép ki az utcára, mert nagyon megverik. Nyilván ők is látták a kultikus első rész Macskafogó 2 - A sátán macskája című folytatását, amely szerintük vért kíván.

A film készítői sem tűnnek magabiztosnak, erre utalt Ternovszky Béla sajtóvetítés utáni nyilatkozata is az Indexnek: „Mit szól a közönség reakciójához? - Mire ideértem, már csak a kijövő emberek arcát láttam, azt próbáltam figyelni. - Mit olvasott le róluk? - Nem egyértelmű elutasítást.”
Tiszta szerencse, hogy legalább a film forgalmazói óriási sikernek tartják a Macskafogó 2-t, mert január közepéig 225 ezer néző látta országszerte a mozikban. Mostanában kétféle ember él Magyarországon: az egyik megnézte a Macskafogó 2-t, a másik még nem. Ez nem is csoda, hiszen az első rész jó volt, sőt túl jó, amit megismételni még a Ternovszky-Nepp páros számára is - akik az első Macskafogót voltak olyan kedvesek 1986-ban elkövetni - túlontúl nehéz feladatnak bizonyult. Némi vigasz, hogy ezúttal is békebeli rajzfilmes hagyományokat idéző, kézi rajzolású technikát bámulhat a nép, bár itt-ott amatőr módon kidolgozatlanok a részletek - netán az idő sürgetett, hiszen a filmnek karácsony előtt a mozikba kellett kerülnie. Mindenesetre a vetítést végigásítozva úgy tűnik, hogy míg az animátorok szétdolgozták magukat, az alkotók pihentek, ahelyett, hogy összehoztak volna egy tisztességes forgatókönyvet.
Az első rész végén ugyebár ott tartottunk, hogy az X bolygó egerei legyőzték, és szolganéppé tették a gengsztermacskákat Grabowski egérügynök, illetve a Macskafogó nevű gépkutyatalálmány segítségével. A folytatásban a macskákat leigázó egértársadalom a vadonban élő, egérevő törzsi macskákkal kerül szembe. A primitív állatok a macskapokol egyik alördögét, Molochot hívják segítségül Grabowski és a fejlett technológiájú egércivilizáció legyőzésére, majd hirtelen mindenki békét köt, és várja a harmadik részt. Az ördögi ötlet több okból nem jött be, mi több, Molochból sikerült egy elcsépelt rajzfilmszörnyet csinálni, aki végül vereségét elismerve gálánsan távozik az alvilágba.
A nagy nézőszám vélhető oka, hogy a makacs többség a saját szemével akar meggyőződni arról, hogy a többségnek volt igaza, és a Macskafogó 2 egyszerűen nem jó. Beül a moziterembe, ahol a gyerek nézősereggel karöltve az előzetes reklámban megcsodálja a legfrissebb CKM magazin pucér címlaphölgyeit, majd jön a várva várt rajzfilm, amelyből ugyanez dől animáltan. A filmszöveg kevéssé érthető a gyerekeknek, sokkal inkább az első rész rajongóinak szól, akik már benne vannak a korban, akár a Macskafogó hősei. Ám a jó poénok is elsikkadnak, a közönség hallgatagon ül, és végig arra vár, hogy „beinduljon” a film. Ezzel szemben egyre több a felesleges szereplő, kiforratlan a cselekmény, elnagyolt a végkifejlet. A korrupt rendőrségen vagy a jogvédőkön való élcelődés, a filmes motívumok (Matrix, Terminátor, Taxi satöbbi) csak a nagyok számára értelmezhetők, akárcsak a filmbéli kiszólások: „Hol vannak a birodalmi rohamosztagosok? - Alázatosan jelentem, egy másik filmben.” Mióka, a törzsi varázsló macska megjegyzése pedig - „Ez egy kis költségvetésű film” - talán a legjobb poén, tekintve, hogy a forgatás hárommillió dollárba került.