Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Tömeggyilkosból igehirdető
Villamosszék vár a bűnbánó tábornokra

Joshua Milton Blayee egykori rettegett libériai hadúr önszántából tért vissza hazájába, hogy a háborús bűnöket vizsgáló Igazság és Megbékélés Bizottsága előtt vallomást tegyen. A gyermekként fausti alkut kötő Blayee valamikor tömeges emberáldozatokat végző varázsló hírében állt - ám egy napon váratlanul látomása volt Jézus Krisztusról. Libériában halálbüntetés vár a húszezer ember haláláért felelős volt tábornokra.


Blayee rettegett hadúr volt egykor

1996-ban történt, hogy egy nő - állítólag mások megmentése érdekében - saját gyermekét ajánlotta fel Blayeenak az emberáldozat céljára. „Még véres volt a kezem az áldozat bemutatásától, amikor megjelent előttem Jézus, és azt mondta: ne legyél többet a Sátán szolgája!” - mondta az egykori hadúr a monroviai városházán tartott meghallgatáson.
Blayee - aki a háborút követően Ghánában telepedett le - elismerte, hogy kegyetlenségükről hírhedt harcosaival összesen mintegy húszezer embert gyilkoltak meg. A 37 éves milíciavezér bizarr szokása szerint rendszerint anyaszült meztelenül harcolt. Blayee számos gyermeket szervezett be és tett gyilkológéppé - az áldozatok holttestével való játék volt a fiatalok bátorságpróbája. Emberei kannibálok is voltak: időről időre megették az áldozatok szívét. Az AP hírügynökségnek adott interjújában Blayee elmondta: azért vallotta be a gyilkosságokat, mert szerinte a bocsánatkérés segít a múlt sebeinek begyógyulásában.


...ma pedig prédikátor

„Már régóta keresem a lehetőséget arra, hogy nyilvánosságra hozzam az igazságot a múltammal kapcsolatban. Valahányszor elmondom valakinek, mindig megkönnyebbülök” - állítja Blayee, aki a bizottságnak elmondta: 1982-ben, tizenegy évesen avatták törzsi varázslóvá. A szertartás során emberölésre is sor került. A férfi felidézte, hogy még gyermekként törzse tagjaival együtt átadta Libériát és önmagát egy Adzsagbehweh nevű gonosz szellemnek. A rituálé során egy domboldalon szimbolikusan eltemették Libéria nemzeti lobogóját és pecsétjét.
„Legalább húszezer embert áldoztunk fel neki” - mondta Blayee, aki bevallása szerint rendszeres kapcsolatban állt a szellemmel. „Időről időre vért kívánt, én pedig minden hónapban mutattam be emberáldozatokat. Mindig annyit, amennyit akart - mindezt azért, hogy különleges hatalomra tegyek szert.” Blayee elmondta, hogy időszakonként rituális mészárlásokat rendeztek, amelyek során legalább harminc embert áldoztak fel.
Az 1970-ben született Blayee meg van győződve arról, hogy a sátáni alku során szerzett mágikus erejének köszönhette harci sikereit. Nem fogtak rajta az ellenséges golyók, képes volt 15 másodperc alatt láthatatlanná válni, és természetfeletti védelem alá tudott helyezni embereket.
Az egykori milicista-varázslóra politikai körökben is felfigyeltek. Az államhatalommal végül egyezséget kötött: szellemi védelem alá helyezi őket, ha cserébe emberáldozatokat végezhet. Még Samuel Kanyon Doe egykori libériai elnök is igénybe vette a szolgálatait: az elnöki rezidencián szertartásosan elásott mágikus amulett volt hivatott megóvni Doe-t ellenségeitől. Blayee praktikái azonban ezúttal nem váltak be: az elnök 1990-es brutális megkínzása és kivégzése láttán döntött Blayee úgy, hogy véres bosszúhadjáratra indul.
Blayee a bizottság előtt elmondta: akcióba kezdett, hogy Libéria felszabaduljon a Sátán hatalma alól. 2007-ben ismét ellátogatott arra a helyre, ahol egykor a gonosz erőkkel szövetségre lépett, ezúttal azonban azért, hogy „Jézus Krisztus vérébe vetett hittel” szembeszálljon velük. A egykori milicista elmondta, hogy vezetésével országszerte már több mint ötven nehézsúlyú bűnöző hirdeti az evangélium üzenetét embertársainak. Blayee hatékony tevékenységéről tanúskodott Allen Nicholas, a Libériai Nemzeti Hazafias Front (NPFL) egykori milicistája is, aki szintén vallomást tett a bizottság előtt. Nicholas elmondta: Blayee 2007. augusztus 24-én Krisztushoz vezette, aminek hatására elállt előzetes tervétől, hogy négy ellenségét meggyilkolja.
„A libériai embereknek azt szeretném mondani, hogy nagyon, de nagyon sajnálom mindazt, amit tettem. Kérem, bocsássatok meg nekem. Az ördög befolyása alatt álltunk, amikor ezeket a szörnyűségeket elkövettük. Nagyon, nagyon sajnálom” - mondta a meghallgatáson Blayee, aki leszögezte: más emberré lett, és soha sem fog visszatérni a korábbi életéhez.
Habár kegyelmet kért, Blayee elmondta, hogy sorsát a bizottság kezébe teszi. A döntés meghozataláig pedig folytatni kívánja az igehirdetés munkáját. „Szeretnék tovább dolgozni, amíg nappal van, hiszen az éjszaka számomra bármikor elérkezhet - a börtön, a villamosszék, az akasztás vagy bármilyen más büntetés formájában - mondta az evangélista, és hozzátette: - A megbocsátás és a megbékélés az egyetlen megoldás.”