Vissza a tartalomjegyzékhez


Tízszer több iszlám szélsőséges, mint gondolták

A nemrég a németországi belügyminisztérium által közzétett Muszlimok Németországban című tanulmány szerint az országban élő mintegy 3,5 millió muszlimnak körülbelül 10 százaléka vall szélsőséges, demokráciaellenes nézeteket.

Az adatok meglepték a német közvéleményt, mivel eddig abban a megnyugtatónak mondható tudatban éltek, hogy „csak“ körülbelül 32 ezer radikális iszlamista él a több mint 80 milliós országukban. Körülbelül 210 ezren lehetnek azok, akik erőszakra is hajlandóak céljaik elérése érdekében.
A mostani felmérések 400 ezerre teszik azoknak a muszlimoknak a számát, akik nyugat- és demokráciellenesek, továbbá be akarják vezetni a sariát, vagyis az iszlám vallási jogrendet. A kutatást végző német Alkotmányvédelmi Hivatal és a Hamburgi Egyetem Kriminológiai Intézete főleg azokra koncentrált, akik egy-egy iszlamista szervezet tagjaiként vagy követőiként a látókörébe kerültek. Eszerint a török Milli Görüs nevű szervezetnek 28 ezer, az egyiptomi Muszlim Testvéreknek 1300, a libanoni Hezbollahnak 900, a palesztin Hamasznak pedig 300 követőjét azonosították.