Vissza a tartalomjegyzékhez


Számok

2 új tagállam az euróövezetben: Ciprus és Málta 2008. január 1-jétől az euróövezet tagja lett, vagyis az eddig forgalomban lévő ciprusi font és a máltai líra helyett mostantól az európai pénzegység az országok hivatalos fizetőeszköze.

16 alkalommal kívánhattak egymásnak boldog új esztendőt a nemzetközi űrállomáson tartózkodó űrhajósok. 24 óra alatt ugyanis ennyiszer kerülik meg a Földet, és ennyiszer szelték át az ó- és az újév időhatárát.

50 ember elevenen bennégett egy felgyújtott templomban a nyugat-kenyai Eldoretben. A szerencsétlenül járt emberek a nemrég tartott, de vitatott kimenetelű választásokat követő erőszakcselekmények elől menekültek a templomba.

225 milliárd forint áll rendelkezésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a felsőoktatás fejlesztésére 2013-ig, ebből a következő két évben 93 milliárdra lehet pályázni.

2012-re készülhet el az M43-as autópálya. A tervek szerint 2008-ban kezdődhet el a Szegedet a nagylaki határátkelőhellyel összekötő kétszer két sávos autópálya építése - természetesen uniós támogatással.

25 milliárddal drágult a 4-es metró. A beruházás végleges költségei immár meghaladják az 500 milliárd forintot a legfrissebb pénzügyi jelentés szerint.

49 500 járművet hív vissza a Volvo a részecskeszűrő hibája miatt. Az alkatrész a tervezettnél jóval hamarabb tömődik el. Így nemcsak a feladatát nem tudja ellátni, de teljesítménycsökkenést okoz és túlmelegszik, ami szélsőséges esetben tüzet is okozhat.

7,6 millió rákos elhalálozást regisztráltak világszerte 2007-ben. A dohányzással erősen összefüggő tüdőrák önmagában 975 ezer férfi és 376 ezer nő életének vetett véget.