Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Ügyészségi ügy lett a béremelésből
Petrétei József volt rendészeti minisztert és Bene László korábbi országos rendőrfőkapitányt is tanúként hallgatták ki a rendőri vezetők kollektív illetményemelése miatt indult nyomozásban - értesült a Magyar Nemzet. A feljelentést az egyik rendőrszakszervezet főtitkára tette hűtlen kezelés és elöljárói hatalommal való visszaélés gyanújával. Az ügyet jelenleg a Katonai Főügyészség vizsgálja.

Gráf az eminens miniszter

A jövő héten kezdi meg sajátos értékelő körútját a minisztériumokban Gyurcsány Ferenc kormányfő. Az eddigi gyakorlattól eltérően a kormánytagok 2007-ben nem kaptak jutalmat, az értékelés azonban nem marad el: Gyurcsány Ferenc mindegyikükkel négyszemközt tárgyalja ki az elmúlt év eseményeit és teljesítményét, valamint átbeszéli az év első három hónapjára vonatkozó politikai és szakmai ütemtervet. Kritikusabb beszélgetés az oktatási és kulturális tárcánál, illetve az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetőinél várható. A Népszabadság úgy tudja: a legtöbb piros pontot Gráf József agrárminiszter várhatja a miniszterelnöktől.

Sólyom László az összetartozásról
A közös cél, az összetartás és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédében. Az államfő azoknak a polgártársainknak a követésére buzdított, akik „függetlenítik magukat a megosztástól, de nem is húzódnak vissza a magánéletbe”. „Azoknak az országoknak a sikere, amelyek kilábaltak a miénkhez hasonló nehéz helyzetből, ezen a kettőn alapult: egy határozott cél akarásán és a szolidaritáson” - fogalmazott Sólyom László. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy Magyarországon ezzel szemben mindenki pusztító megosztottságról panaszkodik. „Valóban sok kárt okoz a mindent a mi-ők sémára leegyszerűsítő fekete-fehér gondolkodás” - jelentette ki a köztársasági elnök.

Emelés itt, csökkenés ott
Jelentős mértékben drágul Budapesten a tömegközlekedés, egy bérletért 8250 forintot kell fizetni. De többe kerül majd a levélfeladás és a fűtés is. Változnak a nyugdíj-megállapítási szabályok is, aki idén megy nyugdíjba, az körülbelül nyolc százalékkal kevesebb járulékot kap, mint, aki tavaly tette ugyanezt. A lakossági áram ára pedig 9-10 százalékkal emelkedik január elsejétől. Jó hír viszont, hogy elfelejthetjük az autópálya-matricát és az autópálya-díjak sem emelkednek.
Az egy-két gyermekes családban élő gyermekek családi pótléka átlagosan 4,5 százalékkal, gyermekenként havi 500-600 Ft-tal emelkedik. Az egyedülálló szülők által nevelt és a három és több gyermekes családban élő gyermekek családi pótléka ennél gyorsabban, 7-8 százalékkal, átlagosan havi 1000-1100 Ft-tal emelkedik. És érdemben mérséklődik az átlagos keresetek személyijövedelemadó-terhe, és emelkedik néhány adómentes természetbeni juttatás értékhatára. A munkavállalóknak eddig két címen járó adójóváírás - ami a fizetendő adó összegét csökkenti - egységessé válik és a korábbiaknál több ember veheti igénybe.