Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Zuschlag és a piaci pozíció erősítése
Visszakövetelik a diszkótól az uniós fejlesztési pénzt

Fordulópontként értelmezik a szocialisták Zuschlag János ügyét, mondván, ezzel „csontosodott meg” a baloldal negatív megítélése. A történet ráadásul még nem fejeződött be: az alapítványi pénzekkel ügyeskedő exhonatya és társai elleni nyomozás várhatóan februárban ér véget, közeli munkatársához, Weiszenberger Lászlóhoz köthetően pedig újabb részletek kerültek nyilvánosságra.

A Zuschlag-saga legújabb epizódjaként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett a kiskunhalasi Disco Magic Kft. ellen, és visszaköveteli a Gazdasági Versenyképességi Programtól (GVOP) még 2004-ben nyert, ám a mostani vizsgálatok szerint szabálytalanul felhasznált 24,7 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást. Önmagában már az is talány, hogy a Dance Tuning diszkót üzemeltető cég miért kaphatott pályázati milliókat a „versenyképesség” és a „piaci pozíció” erősítésére. Hivatalosan a történteket nem kapcsolják ugyan össze Zuschlag személyével - Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese lapunknak azt mondta, ellene egyelőre csak az alapítványi pénzekkel kapcsolatban nyomoznak -, ám az semmiképpen sem lehet véletlen, hogy a pályázati győzelmet annak idején éppen ő jelentette be a helyi médiának. Az összefüggést erősíti, hogy a helyi pártot anno „fantomtagokkal” építő ifjú szocialista rendszeresen a diszkóban tartott „taggyűléseket”.
Ráadásul azok a szabálytalanságok, amelyekre most az NFÜ közérdekű bejelentés eredményeként fényt derített, éppen megfelelnek annak a logikának, amelyről F. Károly, a Weiszenberger-videó egy részletét nyilvánosságra hozó kiskunhalasi vállalkozó beszélt korábban lapunknak. Eszerint - ahogy az egykori kistérségi menedzser, Zuschlag munkatársa a vállalkozónak elmagyarázta - a pályázóknak „papíron” fel kellett tuningolniuk az igényeiket, és az így keletkező plusz pénzen osztoztak az érdekükben eljáró Zuschlaggal, illetve Weiszenbergerrel. Az NFÜ feljelentése szerint a halasi diszkóban éppen ez történt: a 24,7 millió forintos támogatásból olyan fény- és hangtechnikai berendezéseket vásároltak, amelyek a pályázatban feltüntetetthez és az elszámolthoz képest jóval gyengébb minőségűek és olcsóbbak voltak. A híradások szerint volt olyan berendezés, ami 18 millió forintba került, pedig évek óta nincs forgalomban, használt ára pedig másfél-két millió körül van. Az i-re a pontot az teszi fel, hogy - információink szerint - egy időben maga Weiszenberger is a diszkóban dolgozott mint technikai munkatárs és marketinges.
Az egyértelműnek tűnő összefüggések ellenére az egyes ügyeket külön kezelik a nyomozó hatóságok. A Disco Magic pályázati pénzei kapcsán a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága hivatott vizsgálódni, a titkos videón „valló” Weiszenberger László ügyében a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség, a 75 milliós alapítványi pénzekkel ügyeskedő Zuschlag és tíz társa ellen pedig a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség jár el. Utóbbi hivatal főügyészhelyettese érdeklődésünkre közölte: február elejére-közepére zárulhat le a nyomozati munkájuk, amelyben különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás gyanúja fogalmazódott meg az érintettekkel szemben. Szabó Ferenc azt is elmondta, hogy nem adtak helyt Zuschlag János szabadlábra helyezési kérelmének, azt elutasítási javaslatukkal együtt továbbították a nyomozati bírónak, aki napokon belül dönt a kérdésben. Az exhonatya arra való hivatkozással kérte szabadlábra helyezését, hogy januárban gyermeke fog születni. Vélhetően kevés az esély arra, hogy ez „felülírja” az előzetes letartóztatásba helyezés korábbi indokait, vagyis a szökés, elrejtőzés lehetőségét és az ügy szereplőinek befolyásolását. Nem számít pozitív döntésre Zuschlag ügyvédje sem. Kovács M. Gábor lapunknak ezt eddigi tapasztalataival indokolta.
A jogi képviselő a titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem kívánt arról beszélni, hogy Zuschlag vajon miért nem tett eddig vallomást. Arra pedig - állítása szerint - nem tudott válaszolni, hogy védence miért nem mondott le tisztségeiről (a megyei MSZP-ben tisztújítás révén váltak meg tőle, ám a kiskunhalasi önkormányzatban továbbra is képviselő). Kovács annyit mondott csupán, hogy Zuschlag korrektnek tartja a vele szembeni bánásmódot, sem pozitív, sem negatív megkülönböztetést nem tapasztal.
Az MSZP-ben egyébként fordulópontként értelmezik a Zuschlag-ügyet. Több véleményformáló szocialista szerint ezzel „csontosodott meg” a párt negatív megítélése. Ráadásul - mondják - a miniszterelnök nem a legszerencsésebb módon kezelte a szituációt: a nagy elánnal bejelentett köztisztasági csomaggal - amely azóta lekerült a napirendről -, pontosabban a képviselői fizetések és költségtérítések „feszegetésével” részben sajátjai ellen fordult. A Zuschlag utáni éra tapasztalatai közé tartozik továbbá, hogy számos baloldali műsor szerkesztője arra panaszkodik, a nézettség-hallgatottság a korrupciós botrányok óta meredeken zuhan.