Vissza a tartalomjegyzékhez


Kiberterrorizmus

Orosz hackerek néhány napig lebénították az egész észt internetet és az ehhez kapcsolódó számítógépes hálózatokat. Az al-Kaida bizonyíthatóan az interneten keresztül irányítja és finanszírozza terrorista sejtjeit. Az USA után most az Európai Unió is aktívabb védekezést sürget a kiberterrorizmussal szemben.

Papp Levente, Brüsszel

Az első, egy úgynevezett egész nemzetgazdaságot érintő online támadást feltehetően orosz szerverekről intézték az észt internet ellen. Miután Tallinban, Észtország fővárosában eltávolítottak egy szovjet háborús emlékművet, „ismeretlen hackerek” orosz kormányzati szerverekről átfogó és elsöprő erejű támadást intéztek az észt internet ellen. A bankok, a kormányzati szervek és a média is lebénult a váratlan, övön aluli ütéstől, és néhány napba telt, mire sikerült kiküszöbölni a több millió eurós kárt okozó támadást. Az EU nem kívánja megvárni, amíg a londoni vagy a frankfurti tőzsde, esetleg a brüsszeli kormányzati szerverek ellen történik hasonló támadás. Viviane Reding, az EU információért felelős biztosa egy új telekommunikációs ügynökség létrehozását tervezi, amely garantálná az unió információs hálózatainak biztonságát. Az EU 2004-ben létrehozott ügynöksége, az ENISA, az európai hálózati és információs biztonság fenntartása érdekében alakult. A hozzá fűzött reményeket csak részben töltötte be. Az ENISA-t felváltó új ügynökség, az Európai Elektronikus Kommunikációs Hatóság feladata lenne, hogy hatékony védelmet biztosítson a kiberterrorizmus, illetve a kiberbűnözés minden formájával szemben. A piti kiberbűnözőktől kezdve, akik gyermekeknek árulnak virtuális termékeket szüleik bankkártyájáról letöltött valódi pénzért, egészen a nagyhalakig, akik egész nemzetgazdaságokat veszélyeztetnek több ezer vagy akár több millió „zombigépből” álló flottájukkal.
Az internet és a számítógépes rendszerek elterjedésével kezdtek el beszélni új gazdaságról, amely alatt az információtechnológiára épülő új ágazatokat értették. A kilencvenes években az új gazdaságban végbement rohamos fejlődés átstrukturálta az egész hagyományos gazdaságot, és az információtechnológia minden területre beépült. A gazdaság minden ágazatában internet és számítógépek segítik a munkát. A teljes bankrendszer átalakult, az internetes bankolás a vállalati, sőt a privát szférában is elterjedt. Nincs értelme ma már új gazdaságról beszélni, hiszen az egész gazdaság megújult a modern információs rendszerek által. Nemcsak a gazdaság, hanem a kormányzati szervek és az egész államigazgatás is teljesen átalakult, e-mailek és belső kommunikációs rendszerek nélkül ma már el sem tudják képzelni a munkát. A hadsereg és a seregen belüli kommunikáció is ráépült a modern kommunikációs rendszerekre. A kibertér egy hatalmas piaccá vált, ahol üzleteket kötnek, bizalmas adatokat tárolnak, és bonyolult közlekedési, energiaellátási és egyéb rendszereket irányítanak. Mindez túl nagy kísértést jelent az idegen számítógép-hálózatokba betörni képes és kész „önkéntesek” számára, akiket hacker néven ismer a szakma. A hackerek tevékenysége egyre inkább felértékelődött a különböző bűnözői körök és terrorszervezetek számára.
Az USA élen jár a modern technológiák alkalmazásában, ezért nem véletlen, hogy a legtöbb kibertámadás eddig amerikai rendszerek ellen irányult. A férgek és vírusok által okozott kár dollármilliárdokban mérhető. Robert Mueller, az FBI igazgatója a pennsylvaniai egyetemen tartott előadásában elmondta, hogy az al-Kaida online tevékenysége az elmúlt hat évben állandóvá vált. Minden bizonnyal nem ez az egyetlen terrorszervezet, amely az internetet használja a világ különböző pontjain lévő sejtjeinek koordinálására és pénzelésére. Az FBI szakemberei leginkább a különböző féregvírusokkal távolról irányíthatóvá tett, úgynevezett zombigépek hadától tartanak, amelyet egyes szervezett bűnözői körök célzott támadásokra használhatnak fel. A zombigépek olyan számítógépek, amelyeket hackerek tulajdonosaik tudtán kívül távolról irányítanak, és egyszerre akár több millió gép erejét összekapcsolva intézhetnek támadásokat a kibertérben. A Pentagon levelezőszervereibe már több illetéktelen behatolást is regisztráltak. Az USA ötszázmillió dolláros speciális tűzfallal kívánja megvédeni kormányzati szervereit.
Az észtek elleni kibertámadás utáni helyreállításban a NATO is aktív szerepet vállalt. A hollandiai Noordwijkban tartott NATO védelmi konferencián is szóba került a speciális védelmi rendszer, amellyel a szövetség saját adatait védi. A legjobb védelmi rendszere a kiberterrorizmussal szemben ma a NATO-nak van, de az EU sem szeretne lemaradni. Egy EU-bizottsági forrás a European Voice uniós hetilapnak elmondta, hogy az EU kiberbűnözés elleni ügynöksége az EU legbefolyásosabb szervezetévé, szuperügynökséggé válhat, mivel az összes tagállam egységes támogatására számíthat. Tunne Kelam észt EU-parlamenti képviselő szerint az új ügynökségnek feltétlenül parlamenti ellenőrzés mellett kell működnie, hiszen a működés során bizalmas információk tömkelegéhez juthat hozzá. A parlamenti kontroll garantálná, hogy a kiberbűnözés elleni harc ne az állampolgárok személyiségi jogainak kárára történjen. Kelam szerint leginkább olyan autokratikus országok, mint Kína, Irán vagy Oroszország részéről érheti kibertámadás az unió országait, illetve intézményeit.