Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Sokba került az eszkimómisszió
Alaszkába küldték a problémás papokat

Rekordösszegű, 50 millió dolláros kártérítésben egyezett ki peren kívül a jezsuita rend 110 alaszkai eszkimóval, akiket még gyerekkorukban - 1961 és 1987 között - szexuálisan molesztáltak a rend „misszionáriusai”. A felperesek a kártérítés fejében elállnak a pereskedéstől. A jezsuiták szerint az ügylet bejelentése még elhamarkodott, mivel több tényezőt még pontosítaniuk kell a sértettekkel.

„Ezek az emberek voltak a ministránsfiúk és -lányok. Próbálták elmondani a történeteiket, de többször is megverték vagy megfenyegették őket mondván: Hogy merészeltek ilyet állítani Isten emberéről?” - nyilatkozta Ken Roosa, a sértettek ügyvédje, aki az első pert 2002-ben indította be. A jezsuiták szerint Alaszka a szélsőséges körülmények miatt „az egyik legnehezebb missziós terület”, amely csak a legbátrabb és legelszántabb rendtagoknak való hely. A sértettek ügyvédje viszont kevésbé találja magasztosnak a célokat: szerinte az egyház egészen egyszerűen az eleve „problémás” atyákat helyezte a messzi Alaszkába, amit viszont a rend tartományi főnöke vehemensen tagad.
Christopher R. Cooke ügyvéd, aki néhány évvel ezelőtt járt el egy hasonló ügyben, azt állítja: a távoli, hófödte eszkimófalvak ideális helyszínt jelenthetnek a pedofil papok számára. A települések télvíz idején szinte teljesen el vannak zárva a külvilágtól. A nyelvük és kultúrájuk miatt is izolált eszkimókat annak idején arra tanították, hogy feltétel nélkül bízzanak meg a jezsuitákban, akiknek hatalma Cooke szerint jószerivel korlátlan volt. „Egy ilyen helyen nincs ott a rendőr az utcasarkon, akinek el lehetne mondani, mi történt.”
Ken Roosa szerint a helyzet súlyosságát jól illusztrálja, hogy néhány faluban alig lehet olyan felnőttet találni, akiket gyerekkorukban ne erőszakoltak és félemlítettek volna meg a jezsuiták. „Nem volt kinek szólni, nem volt kihez fordulni” - állítja Elsie Boudreau, akit kislánykorában molesztált az egyik szerzetes. A hölgynek 2005-ben 1 millió dollárt fizetett a rend kárpótlásul. Szintén 2005-ben röppentek fel hírek egy Joseph Lundowski nevű jezsuitáról, aki két kisebb falucskában majdnem minden kisfiút megrontott 1968 és 1975 között.
A jezsuiták több esetben egyszerűen áthelyezték azokat a papokat, akikről kiderült, hogy „problémásak”. Ez történt James E. Jacobsonnal is, aki a hatvanas és hetvenes években két eszkimó hölgyet molesztált, akiktől gyermekei is születtek. Jacobsont a rend később áthelyezte Oregon egyik börtönébe káplánnak, ahol „kiváló munkájáért” több kitüntetést is kapott, többek között az „Év lelkésze” díjat is. Egy másik rendtag a szegények felé teljesített „szolgálatot”, ám néhány éve egy 14 éves kislány molesztálásával vádolták meg.
„Ügyfeleim számára a mostani kiegyezés azt is jelenti, hogy végre elismerik szörnyű titkaik igaz mivoltát. Ezeket a történeteket ugyanis az illetékesek sokáig tagadták és bagatellizálták.” Persze kérdés, hogy a pénz mennyiben kompenzálja a szerencsétlenül járt embereket, akiknek lényegileg az egész életét meghatározták ezek a „missziók”. Az egykori áldozatok ugyanis ma már a negyvenes-ötvenes éveikben járnak, és elmondásuk szerint többségük alkoholista lett; de van, aki az agresszióval küzd, míg másoknál pszichés és érzelmi zavarok álltak elő, de olyan is van, aki öngyilkosságot követett el.