Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

64 százalék
Az előző hónap tendenciáját követve soha nem látott magasságig emelkedett a Fidesz támogatottsága - derül ki a Medián novemberi felméréséből. A HVG megbízásából készült kutatás szerint az ellenzéki párt több mint kétszer annyi szavazatot kapna, mint az MSZP. A Fidesz a választani tudó biztos szavazók körében 64 százalékon áll, míg az MSZP csak a lakosság 26 százalékának a támogatottságát bírja. Az SZDSZ és az MDF 4-4 százalékos.

Szocialisták a vizitdíj ellen
Elégedetlenek a szocialisták a több-pénztáras egészségbiztosítási rendszerrel, vagyis az egészségügyi reformmal, hiszen 123 módosító javaslatukkal szinte „szétbombázták” a liberálisok elképzelését. A szocialisták négy fő kérdésben változtatnának: az igazgatóság összetételét, az osztalék kifizetését, a Díjtétel és Fejkvóta Bizottság hatáskörét és a működési költséget a liberális vezetésű minisztérium javaslatától eltérően szabályoznák. A módosító javaslatok legtöbbje nem éppen a befektetőknek kedvez. Eközben a szocialista frakció egyik tagja, Tóth Károly javasolja a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését, mondván: a biztosítási elven nyugvó rendszerben ezek „szükségtelenné válnak”.

Kiderülnek a titkok
Jogerősen is pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellen, amely így nem titkolhatja tovább a közigazgatás működéséről készült bizalmas jelentéseit.

Kákosy lesz az új gazdasági miniszter
Kákosy Csabát, a tárca jelenlegi kabinetfőnökét jelöli gazdasági és közlekedési miniszternek az SZDSZ. Az ügyvivői testület egyhangúlag támogatta a jelölést, jelentette be a testület keddi ülése után a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot (GKM) jelenleg vezető Kóka János. Kákosyt pályázat útján találta meg Kóka János, a szakembernek nem volt kapcsolata az SZDSZ-szel. A szavazást Kóka János bizalminak tekintette az üt-ben.