Vissza a tartalomjegyzékhez

Bagyarik Cecília
Járványszerűen terjed a diabétesz
Egyre több gyerek cukorbeteg

A szakemberek a diabétesz rohamos, járványszerű terjedését prognosztizálják a jövőben: míg az ezredforduló táján 171 millió cukorbeteget tartottak nyilván világszerte, addig mára már 246 millióan szenvednek ettől a kórtól. Sajnos a gyerekeket sem kíméli a diabétesz, évente mintegy 5 százalékkal növekszik a fiatal- vagy kiskorú betegek aránya. A szakembereket különösen meglepte, hogy a korábban csak az idősekre jellemző, 2-es típusú cukorbetegség is riasztó mértékben terjed a 18 éven aluliak között.

„A vérünk minden sejtet elér, de a benne lévő cukor, a glükóz csak akkor tud bemenni a sejtbe, ha ezt egy anyag elősegíti. Ezt az anyagot nevezzük inzulinnak. Úgy képzeld el, hogy a sejt falán van egy piciny ablak, ezen mehet be a glükóz, ha az ablak ki van nyitva. Az inzulin pedig az a kis kulcs, amely kinyitja az ablakot.” Így magyarázza el a kisebbeknek Békefi Dezső a könyvében azt, hogy mi is történik a cukorral a szervezetükben. A diabétesszel foglalkozó orvosspecialista a Heteknek elmondta: maguk a kutatók sem értik, hogy miért borul fel egyre több kisgyermeknél a cukoranyagcsere. Világszerte egyre több gyermeknek és egyre kisebbeknek kell szembenézniük azzal, hogy valami - a tudomány mai állása szerint végérvényesen - megváltozott a testükben. Sajátos módon a skandináv államokban arányaiban jóval többeknek, mint mondjuk Japánban. Ennek a jelenségnek sem ismerjük ma még az okát.
A gyermekkori diabétesz kialakulásáért mindenképpen „okolhatók” az örökletes tényezők. Továbbá a betegség kiváltásáért felelős lehet az anyatejes táplálás korai elhagyása, de egyes vírusok is. Svéd kutatók kimutatták, hogy stresszesebb családokban nagyobb eséllyel jelenik meg a kór, és hogy bizonyítványosztás után többen jelentkeznek orvosnál a cukorbetegség tüneteivel. De valószínű, hogy a rossz bizi vagy egy erősebb hurutos fertőzés csak az utolsó csepp a pohárban, és nem ezek a fő kiváltó okok, hanem ezerszer inkább az életmódbeli tényezők: a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás, a rosszul kezelt stressz.
A szülők általában azt veszik észre, hogy gyermekük annak ellenére fogy, hogy étvágya megnőtt. Többet iszik, és megnő a vizelet mennyisége is. Ha nem kerül a kis beteg időben orvoshoz, az anyagcsere olyan mértékben változhat meg, hogy eszméletvesztés vagy kóma is beállhat. A kezdeti időszakot egy megfelelő kórházban kell eltöltenie a gyermeknek és a szülőnek, hogy megtanulják, hogyan lehet együtt élni ezzel az állapottal. A szülőnek kell megfigyelnie azt is, hogy csemetéje hogyan reagál a különböző ételekre, mozgásokra stb. Ma úgy tartják: a diabétesz egy olyan állapot, amelyben az egészség feltételekhez kötött.
Gyermekkorban szinte kivétel nélkül az úgynevezett 1-es típusú cukorbetegség alakul ki: a szervezet saját sejtjeire támad, és a hasnyálmirigyben lévő, az inzulin termeléséért felelős béta-sejtek elpusztulnak. Ilyenkor az inzulint pótolni kell. Napjainkban egyre korszerűbb eszközökkel és egyre személyre szabottabb módon oldható meg az inzulin adagolása. A rendszeres vércukorszintmérés és az inzulin adása mellett igen nagy szerepe van a megfelelő táplálkozásnak és a mozgásnak. Békefi Dezső tapasztalatai szerint célszerű, hogy az érintett gyerekek legalább napi háromnegyed órát intenzíven mozogjanak. A betegség megfelelő karbantartásával érhető az el, hogy a rettegett szövődmények közül minél kevesebb jelenjen meg a későbbi életkorokban. A magas vércukor miatt ugyanis az erek elmeszesednek, megnő a szívinfarktus, agytrombózis kockázata. A magas vércukorszint a hajszálereket is károsítja, amely a szem, a végtagok vérellátását és a vesefunkció romlását eredményezi.
(Jövő héten a 2-es típusú diabétesszel foglalkozunk.)