Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

6,7 százalékos éves infláció
októberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,8 százalék volt, 2006 októberéhez viszonyítva pedig 6,7 százalékkal növekedtek az árak. Idén az első tíz hónapban átlagosan 8,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában - olvasható a KSH ma nyilvánosságra hozott statisztikáiban.

Érték alapú ingatlanadó
2009-től érték alapú ingatlanadó lesz.
A parlament alkotmányügyi bizottságának többsége szerint házszabályellenes volt az a javaslat, amely ezt még a zárószavazás előtt felülírta volna. A szocialista frakció a héten úgy döntött, mégsem támogatja a nemrég az önkormányzati bizottságban a Fidesszel együtt megszavazott módosító indítványt, amely az MSZP eredeti javaslatát hozta volna vissza. E szerint jövő évtől az önkormányzatok választhattak volna, hogy érték- vagy területi alapon vetik-e ki az építményadót. 2009-től az önkormányzatok csak a forgalmi érték alapján vethetik ki az ingatlanadó mértékét.

EU-pénzek a multiknál
„Gyakran a nagy cégek gyűjtik be a pénzek zömét” - ismerte el Neelie Kroes versenyügyi biztos a Reutersnek. Szerinte „a tapasztalat azt mutatja, hogy a kormányok nem mindig biztosítanak elsőbbséget a kis- és középvállalkozások támogatásának”. Ezek a teljes elérhető támogatási összeg alig 12 százalékát kapják az EU-ban, miközben az összes vállalkozás 99 százalékát teszik ki, s ennél még kevesebb, mindössze 4 százalék jut nekik a legfejlettebb tagállamokban. Mivel az EU versenypolitikája kizárja, hogy a nagy cégek közvetlen támogatáshoz jussanak az egységes belső piacon, ha ez mégis megtörténik, az egyértelműen szabályszegés.