Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Felségsértődés
János Károly király nyilvánosan lehordta Hugo Chavezt

Botrányba fulladt a latin-amerikai országok, valamint Spanyolország és Portugália részvételével lezajlott csúcstalálkozó. Miután Hugo Chavez venezuelai elnök lefasisztázta a volt spanyol miniszterelnököt, János Károly király nem éppen diplomatikus módon reagált.

Az incidens úgy indult, hogy a santiagói csúcstalálkozó utolsó ülésén a venezuelai elnök azzal vádolta meg Jose Maria Aznar egykori spanyol miniszterelnököt, hogy támogatta 2002-ben az ellene irányuló puccskísérletet, és beszéde közben több ízben fasisztának nevezte a volt kormányfőt, aki egyébként Bush elnök egyik szoros szövetségesének számított az iraki háborúban.
A konzervatív Aznar lefasisz-tázásához azt is hozzátette, hogy „a fasiszták nem emberek”, és hogy „egy kígyóba is több emberi érzés szorult”. Ezt követően Spanyolország jelenlegi miniszterelnöke, a szocialista Jose Luis Zapatero arra kérte a venezuelai államfőt, hogy legyen diplomatikusabb, és a politikai különbségek ellenére mutasson nagyobb tiszteletet más vezetők irányába. Miközben Zapatero beszélt, Chavez, bár mikrofonja nem volt bekapcsolva, többször megpróbálta félbeszakítani, mire a miniszterelnök mellett helyet foglaló János Károly király Chavez felé fordult, és hangosan, hétköznapi szóhasználattal arra utasította az elnököt, hogy fogja be a száját. A venezuelai államfő azonnal nem reagált a „felszólításra”, hanem csak később, miután szövetségese, a nicaraguai elnök átengedte neki a szólás lehetőségét. Válaszában hangsúlyozta, hogy a spanyol nagykövet támogatta Pedro Carmonát, aki a 2002-es kétnapos puccskísérlet alatt ideiglenesen az ország elnöke lett, és ez csakis a király jóváhagyásával történhetett, ezért követelte, hogy János Károly király számoljon be arról, hogy mennyire folyt bele az eseményekbe.
A király „beszólása” a spanyol médiában nagyon jó visszhangot váltott ki. Az El Mundo úgy vélekedett,hogy „a király az összes spanyol ember nevében tette helyére Chavezt”, továbbá hozzátette, hogy a venezuelai elnök rendreutasításának már rég meg kellett volna történnie. A baloldali El Pais Chavez kitörését „tolerálhatatlannak” minősítette. Egyes vélemények szerint mindez jól jött a hetvenedik születésnapjához közeledő királynak, mivel az elmúlt hónapokban több kellemetlen élményben volt része, többek között királyellenes tüntetések célpontjává vált, melyek során a fényképét is elégették.
A baloldali dél-amerikai vezető már több ízben magára hívta a figyelmet különböző nemzetközi fórumokon, az egyik esetben például tavaly az ENSZ gyűlésén Bush elnököt ördögnek nevezte. Venezuelában egyébként jelenleg nagyszabású tüntetések zajlanak, mivel Chavez olyan módosításokat javasolt az alkotmányban, melyek hatalmának kiterjesztését szolgálnák.
A venezuelai elnök úgy véli, hogy a csúcstalálkozón történteket a média fújta fel, és reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az incidens nem fog ártani a két ország közötti kapcsolatnak. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy meggondolatlanság egy király részéről „fogja be a száját” kifejezéssel illetni egy elnököt, és mint fogalmazott: „Király, nem fogjuk befogni!”