Vissza a tartalomjegyzékhez


Tesztelik a közvéleményt

Lesz-e harmadik erő? - teszi fel a kérdést Vígh Gábor a Hetek hasábjain. Ez az erő már itt van, és keresi azt a testet, amelyben megnyilvánulhat, keresi azt a fejet, amelyik koordinálja majd a test mozgását.

Nézzük meg, jelenleg milyen lehetőségei vannak a magyar polgároknak, hogy érdekeiket választott képviselőik  útján artikulálják, és amenynyire lehetséges, érvényre juttassák. Ha megvizsgáljuk a jelenlegi pártstruktúrát, világosan látszik, hogy nem felel meg a választói elvárásoknak, nem alkalmas az országban lévő társadalmi, politikai, gazdasági igények megjelenítésére. Egyszerűbben szólva, nagyon szegényes a politikai kínálat, és növekvőben van a kereslet. A piac törvényei szerint a kereslet előbb-utóbb kikényszeríti a kínálat növekedését. A politikai piacra jutás a kereslet növekedésével egyre inkább sikerrel kecsegtet.
A kínálat:
1. Magyar Szocialista Párt - történelmi lehetőséget kapott, amikor először a rendszerváltás utáni választások történetében két egymást követő ciklusban kormányozhat, megmutathatta volna, mit tud. Meg is mutatta. Először a politikai hatalmat gazdasági hatalommá konvertáló, majd ezt gazdasági haszonszerzésre fordító, a korrupció mocsarában dagonyázó, megújulásra képtelen utódpárt nagy szerencséje volt eddig, hogy elegendő ember szavazott rá a Fidesztől való félelmében, jobb híján. Vajon hányan támogatnának közülük egy tisztességes, korrupciótól nem besározódott, a baloldali értékrendet is felvállaló alternatívát felkínáló pártot?
2. Fidesz Polgári Szövetség - Góg és Demagóg fiai, eszement politikai ámokfutásukban milyen gyorsan eljutottak a márciusi ifjakra hajazó kezdeti - a hatalom megszerzéséért és megtartásáért mindenre kész - jezsuitába oltott bolsevik valóságáig! Élükön az Emberrel, Aki Még Soha Nem Hazudott. Aki nyerni nem tud, de vereségeit beismerni képtelen, a realitástól egyre inkább elszakadó Vezér. Sokan látják már itt is, hogy a király meztelen, és szívesen szavaznának egy konzervatív, modern pártra, amely nem a jobboldali szélsőségesek segítségével akar hatalomra jutni.
3. A kereszténydemokratákról szó sem essék. Valójában választói támogatottság nélküli, a parlamentbe a Fidesz hátán beporoszkáló, a keresztény értékrendet a klerikális érdekekkel összetévesztő csoportocska, akik némi koncért lóbálják a tömjénezőt. A keresztény hitüket komolyan megélő emberek alig várják, hogy legyen olyan párt, amely valóban kiáll ezen értékek mellett, és nem egyes felekezetek anyagi és egyéb követeléseinek a többi ember kárára történő kikényszerítésére jött létre.
4. Magyar Demokrata Fórum - egy igazi potemkin párt, ahol a szolid középosztálybeli konzervativizmus paravánja mögött, ha jól megnézzük, igazából semmi nincs. A konzervatív értékrend nem elegáns kosztümökről és ezekkel harmonizáló kalapokról szól, hanem elvekről, korrektségről, becsületről. Egy konzervatív párt vezetője  felemeli a szavát, ha egy labdarúgó-mérkőzésen a közönség egy része zsidó honfitársai kiirtására buzdít. És ha erről kérdezik, nem azt nyilatkozza, hogy nem ért a focihoz. Emlékszünk még Dávid Ibolya szavaira.
5. Szabad Demokraták Szövetsége - Sic transit gloria mundi. Hová tűnt az a régi elvhűség és áldozatvállalás? Hogy fulladhatott így ki a rendszerváltás fő motorja? Hová lett az elkötelezett tagság? Az imponáló szellemi potenciál? Hol vannak a kisjánosok, hackpéterek, tamásgazsik és a többiek?  A régi harcosoknak (ha még maradtak egyáltalán ilyenek a pártban,) már csak a vegetálás az osztályrészük az MSZP árnyékában, és néha egy kis nosztalgikus, tét nélküli hősködés valamilyen meleg vagy kendermagos  felvonuláson. Egy konzervatív-liberális talajon álló párt gyűjtőhelye lehetne az SZDSZ lemorzsolódott, csalódott, nagy létszámú régi tagságának.
Kit támogasson a közügyek iránt érdeklődő, de a jelenleg őt (?) a parlamentben képviselő pártokból kiábrándult választópolgár? Kire adja a voksát  majd az új, először választó fiatalok sokasága? Egyáltalán, a jelenlegi pártok közül meg tudja-e szólítani bármelyik is? Aligha.
Itt az idő!

Kenessei István
Budapest