Vissza a tartalomjegyzékhez

Göndör Ottó
Gyilkos zenék
Eddigi egyenlegük: 26 diák,1 tanár és 6 zenész

A finn Tuusla városka középiskolájában hét diákot és egy felnőttet lemészároló Pekka-Eric Auvinen a YouTube weboldalára Sturmgeist89 (Viharlélek) néven egy Mészárlás a Jokela középiskolában 2007. november 7 -én című anyagot töltött fel, melynek aláfestő zenéjét a KMFDM aggro industrial zenekar adta. Egy év eleji brit felmérésben pedig az intelligenciaszintjük alapján a legfelső 5 százalékba sorolható National Academy for Gifted and Talented Youth diákjai a kemény zenei műfajokat „zsigeri brutalitásuk” miatt dicsőítették.


A KMFDM zenekar

Pekka-Eric Auvinen (lenti kis képünkön) saját YouTube oldalán az alábbi zenekarokat jelölte meg kedvenceiként: KMFDM, Rammstein, Eisbrecher, Nine Inch Nails, Grendel, Impaled Nazarene, Macabre, Deathstars, The Prodigy, Combichrist, Godsmack, Slayer,
Children Of Bodom, Alice Cooper, Sturmgeist, Suicide Commando, Hatebreed, Suffocation, Terrorizer.
Mindjárt a listavezető két zenekar (KMFDM, Rammstein) már egy korábbi iskolai mészárlást végrehajtó két diák, Eric Harris és Dylan Klebold kedvence is volt még 1999-ben. A Columbine iskola tinédzser gyilkosai akkor harsányan gúnyolták hívőnek ismert osztálytársaik meggyőződését, miközben hidegvérrel mészároltak tovább 15 diák halálát okozva. Honlapjukon megtalálhatóak voltak a hazánkban 2005-ben az A38 hajón fellépő KMFDM dalszövegei is. A pirotechnikai mániájáról elhíresült Rammsteint pedig kedvenc zenekaruknak tartották. A Rammstein koncertjein a tűz használata nemegyszer olyan intenzív volt, hogy embereket kellett kimenteni a közönség soraiból. A zenekaralapító pirotechnikus Lindemann több alkalommal szenvedett égési sérülést a fülén, kezén, fejbőrén.
Az olyan elektromos punk elemekkel operáló zenekar, mint a Prodigy (Sziget 2006.) szintén megtalálható volt a két Eric kedvencei között. A többek között Grammy-díjra is jelölt formáció egyik slágere épp az emberi szívben lappangó ördög témáját járja körül. Kedélybeteg dalaik klipjeiben általában skizoid bohócok tombolnak, a klipek egyikét több országban be is tiltották pornográf jelenetei miatt.


Pekka-Eric Auvinen

Auvinen kedvenceinek döntő többsége az ipari zene műfajába sorolható, mely a különböző stílusú elektromos zenei műfajok és zörejkísérletek összefoglaló elnevezése. A zenekarok szintetizátoraikkal keltett recitáló fémes géphangzását jellemzően torzított kiáltások vagy éppen suttogások törik meg. Szimbolikájukban rendszeresen visszaköszönnek a tiltott önkényuralmi jelképek, megjelenésüket a militáns, agresszív külső jellemzi. A stílus a nyolcvanas évek közepére kezdett igazán elterjedtté válni hazánkban az elmúlt évek Sziget-rendezvényeinek sztárjaiként aposztrofált belga Skinny Puppy és az amerikai Ministry vezényletével. Mindkét zenekar egy-egy tagot veszített az évek során herointúladagolás és öngyilkosság következtében. Az egész világra kiterjedő népszerűséget azonban az idén szintén a Szigeten színpadra lépett Nine Inch Nails szerezte meg a műfaj számára a Pretty Hate Machine (Csinos gyűlöletgépezet) című albumával.
Az ipari zenéből nőtte ki magát az elektromos punk zene ötvözésével az electronic body music (EBM), melynek legismertebb képviselői a 2007-ben ugyancsak Budapesten vendégeskedő brit Nitzer Ebb és a kanadai Front Line Assembly. A stílus az olyan industrial-metal-tech zenekarokkal mentette át magát a 21. századba, mint a death metallal elegyített Fear Factory (Sziget 2006) vagy a sátán papjaként elhíresült Marilyn Manson (Sportaréna, 2005), illetve a finn mészáros kedvenceiként feltüntetett Grendel, Combichrist (A38 hajó, 2006), Suicide Commando által képviselt aggrotech (más néven hellektro, az angol pokol és az electro szavak összevonásából).

A gyilkos fiatalok favoritjainak másik fele a sátánista black/death metál műfajába sorolható. A nyolcvanas években elsőként söpört végig a black metál hulláma a skandináv államokon. Az ördögimádásra felszólító szövegvilág, a koncertek vérivó, fordított keresztes liturgiája Európában elsőként a Báthory Erzsébet (lányokat kínzó erdélyi fejedelemasszony a 17. századból) nevét felvevő svéd Quorthon nevéhez köthető, akivel 2004-ben, 38 éves korában szívinfarktus végzett. A második hullám Norvégiát öntötte el, többek között a Mayhem, Darkthrone és az Immortal csapatok vezényletével. A Mayhem banda Dead (Halott) művésznevű énekese öngyilkos lett, az új felállásban továbbműködő együttes basszusgitárosa pedig 1993-ban huszonhárom késszúrással végzett a gitárossal, így azóta is börtönben ül, ahol mellesleg szintén készített lemezeket. A szadizmus ideológiáját hirdető, a listán is szereplő Slayer elhíresült fotóján egy fiatal lányt ölnek le a thrash metal zenekar tagjai egy balta segítségével. A következmény: egy magyar tizenéves thrasher a képtől „vezéreltetve” saját testvérhúgát mészárolta le.
Finnország a harmadik hullámmal csatlakozott a sátánista zenei mozgalomhoz a szintén Pekka-Eric Auvinen kedvelte Impaled Nazarene (Felnyársalt Názáreti) megalapításával. Amikor egy ízben megkérdezték a finn Mika Luttinent zenekara nevének eredetéről, ő így felelt: „Krisztusról azt olvastam, hogy vámpírrá változott. És akkor azon kezdtem gondolkodni, hogy egy vámpírt csak felnyársalva lehet megölni…” Az Impaled Nazarene gitárosa, Teemu Raimoranta 2003-ban ittas állapotban a jeges folyóba zuhant egy hídról, és szörnyethalt. A felsorolásban szereplő szintén finn death metál zenekar, a Children of Bodom az 1960-as Bodom-tó melletti tinédzsergyilkosságról nevezte el magát, mely során az Espoo mellett táborozó négy tinédzser közül hármat egy késsel leszúrtak. A listán szereplő „murder”, azaz gyilkos metált játszó Macabre, valamint a Terrorizer projektek tagjai más formációban ugyan, de szintén felléptek a Sziget fesztiválon az elmúlt években.
A felsorolt zenekarok által képviselt ideológia és életvitel számlájára idáig 26 diák, 1 tanár és 6 zenekari tag halála írható. A felelősséget azonban mind ők, mind lemezkiadóik rendre elhárítják maguktól.