Vissza a tartalomjegyzékhez

Vigh Gábor
Jön a lelkiismereti biztos

Ha a tárgyalássorozat az eddigi ütemben halad, akkor Magyarországon januártól - Európában egyedülálló módon - ombudsmani szinten lesznek képviselve a „jövő generáció” ügyei.

„Megváltozott a társadalmunk, felgyorsultak folyamatok, erre válaszul olyan ombudsmant szeretnénk, aki fel tudja hívni a figyelmet a változásokra - mondta Tóbiás József, az ötpárti kezdeményezés MSZP-s képviselője. „Amit a jelenben eldöntünk, annak a jövőben visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Ez a jövő nemzedék, a még meg nem született generációnak a döntési kompetenciáját korlátozza”- indokolta az új intézmény bevezetésének szükségességét Tóbiás.
Már a rendszerváltást követően voltak kezdeményezések a jövő nemzedékével való foglalkozásra. A „zöld ombudsman” kezdeményezést a Védegylet indította útjára hét évvel ezelőtt, ekkor Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság volt elnökét kérték fel a törvényjavaslat kidolgozására, azonban a Szili Katalin és Hegyi Gyula nevével fémjelzett javaslatot nem tűzte napirendjére az Országgyűlés. Közel egy éve újra próbálkoztak, és az Élőlánc Magyarországért mozgalom felkérésére mind az öt parlamenti párt támogatta a javaslatot. Közös megegyezéssel az általános ombudsman-helyettes posztját nyáron megszüntették, hogy helyette jöjjön létre az új országgyűlési biztosi poszt.
„A jövő nemzedéke a környezet megóvásáról szól, mert aki még nem született meg, annak nincs érdekképviselete. A legfontosabb, hogy vissza-fordíthatatlan természeti károsodás gyanúja esetén megállíthatja a munkálatokat, felülvizsgálatot kezdeményezhet a hatóságoknál, és be tud menni magánterületre is kellő indok esetén, hogy adatokat, információkat kérjen. Valamint fontos, hogy bíróságokon mint érintett léphet fel” - fejtegette lapunknak Katona Kálmán, az MDF szakpolitikusa az ombudsman feladatát.
Nagy Andor, a KDNP részéről kezdeményező politikus szerint egyfajta „lelkiismereti ombudsmanként” funkcionál majd, felhívja a jogalkotók figyelmét a jövő nemzedékek érdekeire. Nagy szerint az új biztos legfőbb fegyvere a nyilvánosság lesz, hiszen a tevékenysége ráirányíthatja a figyelmet a környezetkárosítókra, akikkel szemben az államigazgatás sokszor tehetetlennek bizonyul. És felhívhatja a jogalkotók, ügydöntők, testületek figyelmét arra, hogy minek mi a következménye.
Tóbiás József elmondta, hogy a parlament egy már megtörtént eseményre reagálhat, például hogy habzik a Rába, de az új ombudsmannak lehetősége lesz a megelőzésre is. Figyelmeztethet, hogy ha bizonyos gyárak így szennyezik a környezetet, akkor habzani fog a Rába. „A szemlélet kialakításában lehet korlátozni a globális világot, hogy ha van egy gyár, ami nagyobb kárt okoz, mint ami hasznot a terméke ad, akkor azt a döntést kell kialakítani, hogy ne vásároljuk azokat a termékeket, amelyek gyerekeink, unokáink életét korlátozzák, károsítják”- vélekedett Tóbiás József.
A szocialista szakpolitikus szerint amikor Magyarország 2011-ben soros elnököt ad az Európai Uniónak, akkor a mi elnökségünknek arról kell szólnia, hogy partnernek hívjuk Európát, hogy ezekre a globális kihívásokra globális szinten szülessenek válaszok. „Azt üzenjük Európának, hogy nekünk van ilyen szándékunk. Van bennünk annyi politikai töltet, hogy az összes vitánk ellenére ki tudjuk jelölni azokat a témákat, amikben a jövő érdekében akár a saját döntéseinket is korlátozni tudjuk.”