Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Beláthatatlan jövő
Őssejtkutató laboratórium Kaposváron

Európában egyedülálló őssejtkutató laboratóriumot adtak át Kaposváron múlt héten. A magánklinika engedélye egyelőre kutatásra és sejtbanki tevékenységre szól, de az őssejtekkel való gyógyításra várhatóan már jövő évtől sor kerül. A tervek szerint havonta kétszáz kezelést végeznek majd itt, olyan betegeken, akiken a ma elérhető gyógymódok nem segítenek. A hazai klinika, amelynek létrejötte Seffer István plasztikai sebész nevéhez kötődik, nemzetközi szaktekintélyekből álló orvosgárdával működik.

A hazai betegeknek őssejtbeültetésre mindeddig csupán Kínában adódott reális lehetőségük - feltéve, hogy rendelkeztek legalább húszmillió forinttal erre a célra. Egy bonyolult, tizenöt éven át tartó engedélyezési folyamat lezárulása után most lehetőség nyílt arra, hogy a jövőben Magyarországon is igénybe vegyék az őssejtterápiás gyógymódot. A nemzetközi őssejtkutatás támogatására ugyanis az IRM (Regeneratív Orvostudományok Intézete) Magyarország Zrt. európai kutatási sztenderdeknek megfelelő laboratóriumot és kutatóműhelyt alapított Kaposváron. A magánklinika megkapta a legmagasabb nemzetközi minősítést.
A nemzetközi tudósgárda színe-java vezette laboratórium főkonzulense dr. Jurij Baltajtis (MD, PhD, DSc), aki korábban a kijevi orvosi egyetem dékánja volt, jelenleg a New York-i tudományos akadémia tagja. Több évet töltött a biotechnológiai kutatás élvonalában, és létrehozta a regenerációs orvostudományi intézményi programot. Úttörő jellegű kezeléseket alkalmazott több mint ezer betegnél, például arthritis, különböző szívbetegségek, cukorbetegség, leukémia, Alzheimer- és Parkinson-kór, a szem elváltozásai, daganatos megbetegedések, ízületi gyulladás, szklerózis multiplex stb. esetében. Baltajtis professzor és kollégái az őssejtterápiát több mint huszonöt éve alkalmazzák, de eddig még nem fordult elő káros mellékhatás.
Mint az tudvalevő, az őssejtek képesek önmaguk megújítására, illetve a differenciálódásra, tehát bármilyen más, a szervezetben megtalálható sejtté képesek átalakulni. Ez az őssejtterápia lényege: újra élettel töltjük meg sejtjeinket, képessé tesszük testünket a megújulásra, már meglévő betegségek hatékony kezelésére, mint például immunhiányos állapotok, fertőző betegségek, autoimmun betegség vagy akár az időskori degeneratív megbetegedések.
„Sikeres külföldi kutatássorozat után cégünk egy európai központot kívánt választani, amire Magyarország uniós tagságának és földrajzi fekvésének köszönhetően ideális. Nem kevésbé fontos szempont volt a magyarországi magas színvonalú kutatások és kutatók megléte. Az európai kutatási sztenderdeknek megfelelő laboratóriumban minden feltétel adott a gyógyító munka megkezdésére. Egy mintán huszonnégy vizsgálatot végzünk el együttműködve egy amerikai laborral. Új módszereket is fejlesztünk a sejtek raktározására, hogy ne sérüljenek fagyasztás közben - eddig ugyanis a sejtek 60 százalékát kellett kidobni a fagyasztást követően” - nyilatkozta Jurij Baltajtis.
A nemzetközi személyzettel és vezetéssel működő laboratórium a regeneratív gyógyászathoz az őssejteket három lehetséges forrásból nyeri: a magzati köldökvérből, a kifejlett egyedekből, és legfőképp - az etikai viták ellenére - az 5-12 hetes foetusokból, azaz (abortált) embriókból. A magzati és embrionális őssejtek önkéntes adományozóktól származnak, akik nem kapnak ezért kompenzációt. A kutatóműhely megfelelő izolálás, tenyésztés és precíz tartósítási eljárás után - meggyőződésük szerint - az egyik leghatékonyabb sejtregenerációs gyógymód alkalmazását készíti elő.
A kutatólabort alapító IRM Magyarország Zrt. felerészt a kaposvári magánklinikát működtető dr. Seffer István, felerészt az IRM Biopharma Inc. tulajdonában van. A Seffer-Renner magánklinika vezetője, az ismert plasztikai sebész, dr. Seffer István a megnyitón elmondta: több mint egy éve kezdték el a laboratórium engedélyeztetését. Az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományos és kutatásetikai bizottsága november elején kutatásra és sejtbanki tevékenységre adta meg az engedélyt, a klinika azonban újabb engedélyért folyamodik, hogy megkezdhesse az őssejtek terápiás felhasználását.
Az őssejt-laboratórium kutatási és terápiás célú őssejtek előállítása mellett alkalmas nyolcezer embrionális őssejt tárolására is. A legmagasabb - GPL, GMP - nemzetközi minősítésnek megfelelően működik majd a steril labor, amelyben főleg embrionális őssejteket állítanak elő, amelyeket mínusz 190 fokon tárolnak. Az elemző vizsgálatok bizonyítják, hogy a laboratóriumban abszolút biztonságos, antigénmentes őssejtek állíthatók elő, melyek gyakorlatilag korlátlan ideig megőrizhetők, és bárkinek beadhatók a későbbiekben.
Reményeik szerint a jövő évet már úgy kezdhetik, hogy magyar pácienseket kezelhetnek embrionális őssejtekkel. A szakember kiemelte, hogy az igazán rászorulókon szeretnének segíteni, így egy független etikai bizottság fogja eldönteni, hogy ki jogosult a kezelésre. Az IRM őssejtterápia egy 3-5 napos ellátáson alapul, amelyet járóbetegként lehet majd igénybe venni. Minden páciens egyénre szabott őssejtkezelést kap majd.
„Ez egy új trend: gyógyszer nélküli biotechnikai gyógyítás. Az embrionális őssejt-előállítás - idővel megszüntetve például a szervátültetéseket - a gyógyítás új, egyelőre beláthatatlan jövőjét nyithatja meg. Ily módon eredményeinkkel felgyorsíthatjuk a folyamatot az őssejttel való hatékony és tömeges gyógyításig. A laboratóriumunkban előállított őssejtszuszpenzió ampullánként 20-40 millió őssejtet tartalmaz. Számításaink szerint a kezelés ára mintegy ötmillió forint lesz. Ám bízunk abban, hogy a rászorulóknak a biztosítók idővel finanszírozzák majd az őssejtbeültetést. A kezelés költsége függ a minták számától is: ha több a minta, csökkenni fognak az árak, de a minőségből és a biztonságból nem engedünk” - hangsúlyozta Seffer doktor.
Az őssejtkutatások és a kezelések kérdésköre erkölcsi és etikai okokból egyaránt megosztja a világ legfejlettebb országainak tudósait, politikusait. (Életmentés vagy gyilkosság. Hetek, 2006. július 28.) Európa államai ugyancsak eltérően szabályozzák az őssejttel kapcsolatos tevékenységeket, mindenesetre ma Magyarországon az embrionális őssejtkutatásnak nincs jogi akadálya. Humánembrionális őssejtkutatást egyébként eddig csak az Országos Gyógyintézeti Központ Hematológiai és Immunológiai Intézetében végeztek.