Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Nem lehet bezárni
Terjed a kereszténység az iszlám világban

„Hosszú távon Mohamed lesz a befutó” - állította tíz éve megjelent nagysikerű könyvében Samuel P. Huntington. Szerinte a 21. században a világvallások közötti versenyből az iszlám kerül ki győztesen. Az iszlám országok propagandája és a nyugati sajtó jelentős része is azt igyekszik sulykolni, hogy a muzulmán országokban nincs értelme és nem is tanácsos a kereszténységről beszélni. Ezt látszott igazolni szeptemberben az afgán terroristák fogságába esett dél-koreai missziós csoport kálváriája is, amelyből az áldozatok kerültek ki megszégyenülve. A médiahírek árnyékában azonban egyre több információ érkezik arról, hogy mind több iszlám országban meglepően gyorsan terjed a keresztény hit. Az új jelenséget Joel Rosenberg amerikai újságíró mutatta be Epicentrum című - hamarosan magyarul is megjelenő - könyvében.


Amman, Jordánia. Nem egyhitű az arab világ
Fotó: Reuters

Charles Sennott, a Boston Globe újságírója néhány éve sikeres könyvet írt arról, hogy a „Közel-Keleten drámai mértékben csökken a keresztények száma”. A „keresztény exodus” következtében az a veszély fenyeget, hogy a kereszténység kihalhat azon a földön, ahol a története elkezdődött - állította Sennott.
Hasonló véleményt fogalmaznak meg a nagy hírcsatornák is. „A keresztények elhagyják a Közel-Keletet” - írta a CNN egyik szalagcíme. „A keresztények elköltöznek Krisztus szülővárosából” - jelentette a BBC.
A „kihalófélben lévő kereszténység” témájához társul az elmúlt évtizedben az akadémiai és médiakörökben világszerte felkapott „Az iszlám átveszi a világot” kezdetű szlogen. Samuel P. Huntington A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című könyvében például azt állítja, hogy a huszonegyedik században a kereszténység aránya világméretekben meredeken csökkenni fog, és a helyét a robbanásszerűen növekvő iszlám foglalja el. „Hosszú távon - írja Huntington - Mohamed lesz a befutó.” A CNN az iszlámot „a világ leggyorsabban növekvő vallásának” nevezte.
Ez a beállítás azonban nem tükrözi a valóságos helyzetet. Miközben tény, hogy a Palesztin Hatóság felügyelete alatt álló területekről a Hamasz és a Fatah gárdistáinak megfélemlítése, sőt erőszakos fellépése miatt sok arab keresztény elmenekült, túlnyomó többségük más iszlám országokban telepedett le, és gyakorolja tovább a hitét.