Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Kilövési engedély Kókára?
A rettegés foka: beleragad-e az SZDSZ az egyszázalékos párt imidzsébe

„Tapasztalható, hogy Kóka János esetében még a szocialisták is kiadták a »kilövési« engedélyt, ami az SZDSZ számára aggasztó jelenség, a sajtóviszonyokról is görbe tükör” - vélekedett lapunknak egy szabad demokrata vezető, aki történetesen nem is számít a pártelnök támogatói köréhez. Bár az SZDSZ-ben egyre többször elhangzik a koalícióból való kilépés ötlete, mint legutóbb a párt országos tanácsának ülésén, mégis inkább a tanácstalanság a jellemző a liberális pártra.

Ahhoz képest, hogy hónapokkal ezelőtt még Kóka János számított a baloldali sajtó egyik kedvencének, ma már véletlenül sem ír a pártelnökről egyetlen lap egy jó szót sem. Sőt, az elmúlt hetekben minden napra jutott vele kapcsolatban egy negatív cikk, hol a házépítése, a vasúti reform vagy éppen a pártvezetői tevékenysége miatt. Legutóbb Deutsch-Für Tamás fideszes képviselő, Orbán Viktor kabinetvezetője Kóka épülő Normafa úti házához vonulva követelte, hogy a miniszterelnök azonnal vizsgáltassa ki a villa építésének körülményeit, mivel a héten egy alvállalkozónál feketemunkásokat találtak a munkaügyi ellenőrök.
Liberális körökben még Kóka János heves kritikusai is azt tartják aggasztónak, hogy a Gyurcsány Ferenc által felfedezett politikus ellen - ahogy egy szabad demokrata vezető fogalmazott - „az MSZP-vezérkarban kiadták a kilövési engedélyt”.
Nem csoda, hogy a párt országos tanácsának legutóbbi ülésén a pártelnök a koalícióból való kilépés gondolatával is eljátszott, bár a nyilvánosság előtt erről nem beszélt. Forrásaink szerint Kóka felsorolta azokat a területeket, ahol „szembe jönnek” a szocialisták, és a megegyezés lehetősége nagyon nehéznek tűnik: így például az egészségügyi reform, az ügynökügyek, a vasúti reform és az adókérdések. (Az MSZP valószínűleg módosító indítványokkal teljesen „átalakítja” a parlament előtt fekvő egészségügyi reformjavaslatot, ami a liberálisok szerint a koalíció felbomlását jelentheti.)