Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Európa fázik

Európát meglepte a korai tél. Erős havazások, viharos széllökések és ötméteres tengerhullámok keserítették meg sokak életét az elmúlt napokban több országban is. A meteorológusok nem kecsegtetnek túl sok jóval a következő hónapokra sem.

Az európai kontinens északnyugati területein és a Brit-szigetek térségében a Skandináv-félszigettől a Földközi-tenger középső medencéjéig lenyúló több középpontú ciklonrendszer és frontjai okoztak rendkívül csapadékos és szeles időjárást az elmúlt héten.
Ausztrián egy alacsony légnyomás által generált vihar söpört végig, ami komoly havazást és erős széllökéseket okozott. Néhány helyen két nap leforgása alatt 112 centiméteres hó esett, a széllökések pedig helyenként a 160 kilométer per órát is elérték. Több utat le kellett zárni, és a lavinariadót is a második legmagasabb szintre emelték. A meteorológusok szerint az Alpokban csak 30-50 évente tapasztalható ilyen időjárás. Ehhez képest a 2006-os szezonban a síparadicsomokon valóságos pánikhullám söpört végig a hóhiány miatt, és a klimatológusok akkor azt nyilatkozták, hogy az Alpokban 1300 éve nem volt ilyen meleg időjárás.