Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Kié lesz az Aranylabda?

A legnagyobb elismerés, ami focistát érhet, az Aranylabda. Olyan csillagok, mint Paolo Maldini vagy David Beckham sosem kapták meg. Ezúttal összegyűjtöttük azt a hét játékost, akik idén eséllyel pályáznak a kitüntetésre.
A hivatalos végeredményt december 2-ára ígérik.

1. Kaká

Egy Bajnokok Ligája-győztes játékos mindig komoly eséllyel pályázik az év végi Aranylabdára. Nincs ez másképp idén sem, főleg, hogy a Milan tavaszi menetelése során a brazil vette hátára a csapatot. A Manchester Unitedet az elődöntőben egymaga intézte el, és ennek köszönheti, hogy a manchesteri Cristiano Ronaldónál nagyobb esélye van az év legjobbja címre. Amennyiben mégsem ő nyeri el a díjat, akkor azt gyengébb őszi teljesítményének köszönheti.
A pályán kívüli tényezők is tovább erősítik Kaká esélyeit. A brazil köztudottan igazi sportember, népszerű focista. Góljai után jellegzetesen az ég felé emeli kezét. Ennek oka, hogy gyerekkorában kis híján tragikus baleset érte a családi úszómedencénél. Eltört az egyik hátcsigolyája, de csodával határos módon felépült belőle. Kaká úgy véli, Jézus Krisztus kegyelméből lehet ma az, aki, ezért minden gólja után erre emlékezik. Esélye az Aranylabdára: 55%százalék.

2. Cristiano Ronaldo

Angol bajnok és a világ legjobb csapatának vezéregyénisége. Cselei élményszámba mennek, és rendkívül gólerős. Középpályás létére idén 51 mérkőzést játszott, és 26 gólt lőtt, míg Kaká csak 15-öt. Ősszel is brillírozik, csapata is menetel, csak az a Milan elleni BL-elődöntő ne lett volna…
Brazil riválisához hasonlóan 2003-ban, még ismeretlen játékosként került jelenlegi klubjához. A Manchester United stadionavatót játszott a Sporting Lisszabonnal, és a Bölöni László által felfedezett focista többször is úgy felforgatta a manchesteri védelmet, hogy az angol csapat játékosai a mérkőzés után könyörögni kezdtek Sir Alex Fergusonnak, hogy vegye meg a fiatal portugált.
Magánéletét tekintve Kaká ellentétének is nevezhetjük. Nővére szerint nem egy romantikus alkat, ebből kifolyólag gyakran kerül a bulvárlapok címlapjára. Időnként a pályán is színészkedik, emiatt az angol közönség sokszor kifütyüli. Esélye az Aranylabdára: 45%százalék.

3. Lionel Messi

Az Aranylabda titkos esélyese, a legnagyobb argentin tehetség Diego Maradona óta. Őszre a Barcelona első számú csillaga lett, háttérbe szorítva Ronaldinhót és Eto’ót. A „Maradona párhuzamot” tovább erősítette azzal, hogy tavasszal a Getafe ellen ugyanolyan szólógólt lőtt, mint 1986-ban Maradona Angliának. Nem befejező csatár, mégis vezeti a házi góllövőlistát, pechjére a Barcelona idén trófea nélkül maradt, és ősszel sem az igazi.
A zárkózott természetű argentin azonban már azért is hálás, hogy profi sportoló lett belőle. Tizenegy éves korában növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála, és úgy tűnt, nem lesz meg a havi 500 font a gyógykezelésre. Az FC Barcelona azonban családostul átköltöztette Spanyolországba, fizette a költségeket, és szerződést ajánlott neki. Messi a katalánok segítségét azzal hálálta meg, hogy húsz éves korára a világ egyik legjobb játékosává nőtte ki magát. Esélye az Aranylabdára: 40%százalék.

4. Ruud van Nistelrooy

Miután tavaly elküldték Manchesterből, sokan leírták a harmincegy éves holland csatárt. Van Nistelrooy azonban rácáfolt a kétkedőkre. Kiszorította a brazil Ronaldót a kezdőcsapatból, spanyol gólkirály lett, és főszerepet vállalt abban, hogy a királyi klub négy év után ismét bajnoki címet ünnepelhetett. Igaz, a Bajnokok Ligájában nem tudott maradandót alkotni.
Van Nistelrooy igazi későn érő típus. Tinédzserkorában tehetségtelennek tartották, és le akarták beszélni arról, hogy focistának menjen. Huszonegy éves korában még a holland másodosztályban szerepelt, hat év múlva viszont angol gólkirály lett. Napjaink leggólveszélyesebb játékosai között tartják számon. Esélye az Aranylabdára: 30%százalék.

5. Francesco Totti

A klubhűség szimbólumaként is ismert olasz játékos 31 évesen produkálta élete legjobb szezonját. Korábban többször hívta a Real Madrid is, meg is állná helyét a királyi gárdánál, ám Totti egész pályafutását az AS Románál szeretné eltölteni. Habár nem klasszikus értelemben vett befejező csatár, idén mégis ő kapta a kontinens legeredményesebb játékosának járó díjat, az Aranycipőt. Az olasz bajnokságban 26 góllal lett gólkirály (pedig öt büntetőt is elhibázott!), klubját pedig kupagyőzelemhez segítette. Emellett gyakran jótékonykodik, és lassan tíz éve a legjobb játékosok közé tartozik. Esélye az Aranylabdára: 25%százalék.

6. Didier Drogba

A Chelsea extravagáns támadója arra vágyik, hogy George Weah után ő legyen a második afrikai játékos, aki Aranylabdát kap. Ennek érdekében csapatát angol FA- és Ligakupa-győzelemhez segítette, és ő lett a Premier Liga gólkirálya. José Mourinho egyik kedvenc játékosa volt, és amikor a portugál edző lapátra került a londoni klubnál, az elefántcsontparti játékos sírva fakadt.
Drogba egyike a rasszizmus ellen aktívan küzdő focistáknak. Nemrég szokatlan módját választotta a figyelemfelhívásnak: úgy gondolta, rappelve fogja elmondani véleményét a fajgyűlöletről. Drogbától amúgy sem áll messze a műfaj: tavasszal életéről és sikereiről saját albumot adott ki. Esélye az Aranylabdára: 20%százalék.

7. Wayne Rooney

A legfrissebb kimutatások szerint Rooney médiaértéke az egyik legnagyobb a világon. Tavasszal 16 bajnoki góllal zárta a szezont, amivel óriási érdeme volt abban, hogy a Manchester United újra angol bajnok lett. Ősszel is kiválóan játszik, igaz többször is megsérült. Robusztus termete ellenére szélvészgyors, 9,7 métert tesz meg másodpercenként (összehasonlításként: Maurice Greene sprinter rekordja 10 m/s…).
És még csak most ünnepelte 22. születésnapját! Esélye az Aranylabdára: 10%százalék.