Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Lelkiismeret nélkül
A fővárosi ügyészség szerint szándékosan fertőzte meg két barátnőjét egy HIV-fertőzött fővárosi férfi még évekkel ezelőtt. A budapesti férfit maradandó egészségromlást okozó súlyos testi sértéssel vádolják. Két barátnőjével még 2002-2003-ban létesített szexuális viszonyt többször is úgy, hogy tudta: HIV-fertőzése van.

Különös tragédia
Leesett egy operációra előkészített beteg a műtőasztalról, majd nyolc nappal később elhunyt a szolnoki Hetényi kórházban; az ügyben a felelősség kiderítésére feljelentés alapján szakértő bevonásával vizsgálat indult. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt folytat nyomozást.

Garázdasággal gyanúsítják
Garázdaság miatt indult büntetőeljárás a nagykátai önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetőjével, Koncz Gáborral szemben. A politikus egy helyi pizzériában állítólag megütött egy vendéget. A rendőrök szerint a társaság kirívóan közösségellenes volt, a szemtanúk szerint zsidóztak, kommunistáztak. A politikus azt mondja, nem ütött meg senkit, mondvacsinált politikai ügyről van szó, aminél még az a gyanú is felmerülhet, hogy a munkatársát éppen cigány származása miatt vegzálták, holott magatartásával semmiképpen sem szolgált rá erre.

Aggasztó polgárháborús hangulat
Negatív értelmet kapott a kiegyezés fogalma, pedig csak ezáltal érhetők el a reális célok - állította Schmidt Mária történész, a Terror Háza igazgatója az MTI-nek adott interjújában. Schmidt szerint a jelenlegi politikai helyzet polgárháború hangulatát idézi. „Mostanra már szinte kezelhetetlenné válik a háborús hangulat, amely gyakorlatilag a mindennapokat is megüli. A helyzet kilátástalannak tűnik, a politikai elit a saját alkalmatlanságáról állít ki bizonyítványt azzal, hogy képtelen kompromisszumra, kiegyezésre, holott maga az élet kompromisszumokból, kiegyezésekből áll. Az ember a mindennapi életében számtalan kompromisszumot köt, ha úgy tetszik, kiegyezik a környezetével” - mondta.

Újabb egészségbiztosítási javaslat készül
Új, az egybiztosítós rendszeren alapuló egészségbiztosítási javaslatot készít az orvosi kamara és a Korányi András Alapítvány. Alternatív javaslatukat a közeljövőben nyilvánosságra hozzák.

Fura telefon, azonnali kirúgás
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkárát hétfőn este Szentendrén gyorshajtás miatt igazoltatta a rendőrség, mert lakott területen 70 kilométer/órás sebességgel közlekedett. Lapértesülések szerint másnap valaki felhívta a rendőrséget, hogy „elkenje” az ügyet. A tárca közleménye szerint Garamhegyi - mivel hivatali gépkocsijával követte el a szabálysértést - a történteket jelezte a GKM főügyeletén, de semmilyen utasítást nem adott arra, hogy ügyében a GKM főügyeletese járjon el a rendőrségnél. A minisztérium főügyeletese elismerte, hogy Garamhegyi Ábel gyorshajtási ügyében hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül kívánt eljárni a rendőrségen. Kóka János miniszter azonnali hatállyal felmentette az ügyeletest.

Kitiltanák a teherautókat Budapestről
A fővárosi szocialisták mindent megtesznek azért, hogy már januárban bevezessék Budapesten a környezetet jelentősen szennyező nehézgépjárművek közlekedését korlátozó szabályozási javaslatukat, amelyet szeptemberben hoztak nyilvánosságra - közölte a párt budapesti elnöke.

Emlékezés a nyilas hatalomátvételre
Október 14-én este 5 órától a nyilas hatalomátvétel évfordulóján, a Duna partjánál, a budapesti Szent István parkban antifasiszta szervezetek tiltakozó megemlékezést tartanak a „modern kori történelmünk legsötétebb, legszomorúbb időszaka” kapcsán.