Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács Ibolya Anna
Ízléstelen blöff
Ott sem volt a toronyban a leghíresebb túlélő

Tania Head egyike annak a 19 embernek, aki a repülőgépek becsapódási pontja feletti emeleten tartózkodott, és mégis túlélte a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni merényletet. Bár súlyos égési sérüléseket szenvedett, a terrortámadást követően sikerült kimenekülnie a 78. emeletről. Azóta látogatókat vezet körbe a ground zerón, a leomlott toronyépületek helyén, és más túlélőknek segít a lelki sérülések feldolgozásában. Legalábbis így volt ez a közelmúltig, amikor kiderült: sztorijának egyetlen részlete sem bizonyítható. Tania Head elképesztő történetéről a The New York Times számolt be.


Tania Head és R. W. Giuliani

Tania Head története minden alkalommal mélyen megindította hallgatóit, akár diákoknak, akár a terrortámadások helyszínére látogató turistáknak adta elő azt. A ground zero látogatói között olyan prominens személyiségek is meghallgatták Head „meséjét”, mint Rudolph W. Giuliani volt New York-i polgármester és George Pataki korábbi kormányzó. Története olvasható volt azon a weboldalon is, amelyet a World Trade Center túlélőinek hálózata hozott létre - a nonprofit szervezetnek Head az egyik vezetője is volt.
Tania Head éppen a WTC déli épületének 96. emeletén tartózkodott, amikor az északi épületbe becsapódott az első repülőgép. Amikor a déli épületet is elérte a terrortámadás, akkor már a 78. emeleten állt a liftre várva. Életét állítólag egy önkéntes tűzoltó mentette meg, aki eloltotta lángoló ruháját, és lesegítette az egyetlen lépcsőn, ami használható maradt a robbanások után. Head azt mondja, azért volt képes megtenni a hosszú és veszélyes utat lefelé, mert végig arra a fehér ruhára gondolt, amelyet közelgő esküvőjén tervezett viselni. Később azonban kiderült, hogy Dave nevű vőlegénye is odaveszett az északi torony elleni támadásban.
Állítólagos vőlegényének családja és barátai azonban soha nem hallottak Tania Headről. Nem tudnak arról a hawaii nyaralásról sem, amelyre Head elmondása szerint Dave-vel együtt utaztak el nem sokkal korábban. A Merrill Lynch & Company szóvivője - az a cég, amelynek alkalmazottjaként Head állítólag a toronyépületben tartózkodott - elmondta: adataik szerint soha nem dolgozott náluk ilyen nevű személy. Úgy tűnik, eddig azt is kevesen kérdezték meg Headtől, ki is volt az az áldozat, akiről megható történetet mesélt az emlékhely látogatóinak. Menekülése közben állítólag egy súlyosan összeégett férfival találkozott, aki lehúzta a karikagyűrűjét, és arra kérte Headet, hogy azt juttassa el a feleségének, amit néhány hónappal később meg is tett. Valószínűleg senki nem szeretett volna olyan indiszkrét lenni, hogy az illető neve után érdeklődjön ilyen családi tragédia hallatán. De arra sem kérdezett rá senki, vajon melyik kórházban ápolták Tania Headet, vagy hogy pontosan kikkel is találkozott a déli toronyban a terrortámadás reggelén.
„Ezekről a részletekről soha nem beszélt, mi pedig nem is akartuk tesztelni őt. Arra gondoltam, ez túl személyes és fájdalmas lenne a számára” - jelentette ki Alison Crowther, annak a Welles Crowthernek az anyja, aki önkéntes tűzoltóként, saját élete árán valóban megmentette többek életét, köztük - állítólag - Tania Headét is.
A The New York Times az elmúlt hetekben többször is megkereste Tania Headet, hogy interjút készítsen vele, ő azonban több megbeszélt időpontot is lemondott arra hivatkozva, hogy a beszélgetés túl személyes és érzelmileg felkavaró lenne számára. Történetének részleteiről telefonon sem volt hajlandó nyilatkozni. Azt azonban sietett kijelenteni, hogy soha nem igényelt pénzt az áldozatok kártérítésére létrehozott alapítványtól, és nem tett semmi törvénytelent.
Azt senki nem is állította, hogy Head bármilyen módon anyagi haszonra tett volna szert a Túlélők Hálózatának elnökeként végzett tevékenysége során, amellyel anyagi forrásokat igyekezett szerezni a nonprofit szervezet számára. Miután azonban kiderült, hogy a The New York Times érdeklődik Head története iránt, a vele kapcsolatban álló szervezetek és alapítványok szintén elkezdték firtatni a múltat.
Tania Head 2001. szeptember előtti életéről nagyon keveset vagy inkább semmit nem lehet tudni. Elmondása szerint apja diplomata, ő pedig pénzügyi területen tevékenykedett, állítása azonban nem bizonyítható. A cégek, melyeknek a nevét emlegette, nem tudnak róla, a Harvardon illetve a Stanford Egyetemen szerzett diplomáit pedig szintén nem igazolják az illető egyetemek irattárának adatai.
Mindennek eredményeként a Túlélők Hálózata megfosztotta Tania Headet elnöki pozíciójától, és az emlékhelyen végzett önkéntes idegenvezetői munkájától szintén meg kellett válnia. A szeptember 11-ei listákon egy túlélővel kevesebb maradt.