Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Nívótlanság, belterjesség
Modellipar Magyarországon

Hazánkban is megrendezték az első Veet Elite Model Look modellversenyt. Az átlag tizenhat éves lányok seregszemléje az ott virító médiasztárjaink ellenére nem hozta a várt színvonalat. A világ divatiparában uralkodó, végletekig kifinomult ízléssel szemben a magyar piac meglehetősen kisstílű: szilikonos playmatek és sokszor maffiamódszerek dominálják. A hazai divatéletnek nagyon szűk tere van, igen kevés modellt képes eltartani. A magukra valamit is adó modellügynökségek főleg külföldre koncentrálnak.

A külföldön nagy múltú Veet Elite Model Look rendezvény nevéhez többek között olyan szupermodellek felfedezése kötődik, mint Naomi Campbell vagy Linda Evangelista. A nemrég itthon is megrendezésre került „Magyarország és a világ legrangosabb modellversenyének” kikiáltott Elite Model Look Hungary 2007 verseny döntőjére afféle különleges kegyként osztogatták a sajtómeghívókat. Nyilván a színhelyválasztás sem volt véletlen, ami a rossz nyelvek szerint javarészt a drogbarát nehézfiúk és plázacicák törzshelyeként elkönyvelt Bed Beachre esett.
A versenyzők számára a tét nem volt csekély: a győztes több mint 100 ezer dolláros külföldi szerződést kapott a megmérettetés végén. A döntőn felvonultatott tizennégy lány teljesen ismeretlen volt - ami átlagkoruknál fogva érthető is -, többségük még soha nem vett részt fotózáson vagy divatbemutatón. Mindössze egy balatoni táborban készültek fel a versenyre, ahol három napon át a legjobb magyar divatfotósok készítettek tesztfotókat róluk.
A győztesek kiválasztására hamar sor került a „fél kézzel” lezavart rendezvényen, hogy aztán nyugodtan szórakozhasson belterjes körben a mi kis magyar média-elitünk. A nyeremények mellé különleges ajándékok is jártak, így az esemény szponzoraként részt vevő plasztikai sebészeti klinika esztétikai beavatkozásokat ajánlott fel a „szerencsés” tinédzser nyertesek számára. Mindeközben a harminc év körüli műsorveze-tőnő hangjában leplezetlen frusztrációval vagy háromszor panaszolta el a nagyérdeműnek, hogy a modellverseny résztvevői szemmel láthatóan csinosabbak és fiatalabbak nála. Előtte - konferálását félbeszakítva - alaposan leteremtette a páholyban vihorászó VIP-karszalagos nézősereget, ami maximum egy eldugott kisközség C kategóriás falunapján lehetne szalonképes gyakorlat.
A sztár stylistok, fodrászok és közepes médiahírességek árnyékában a modellversenyen részt vevők szülei, hozzátartozói izgulták végig az estét a lányokért. A huszonegy éves, jelenleg tanítóképzőre járó Zsuzsa édesanyja és nagyanyja nem rejtették véka alá: konzervatív szellemben nevelték a lányt, akit még II. János Pál pápa is megáldott egy római osztálykiránduláson, és egyre kevésbé nézik jó szemmel eme szereplését. Ezzel szemben egy korábban is modellkedő, jelenleg saját ügynökséget vezető fiatal nő szerint a szakmában a lányoknak nincs különösebb félnivalójuk. Ugyanis a divatszakma döntéshozói körében tevékenykedő férfiak túlnyomórészt a saját nemükhöz vonzódnak, a nők pedig „egytől egyig” heteroszexuálisak.