Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Csak egy dolog biztos: az, hogy eltűnt
A portugál rendőrség a szülőket gyanúsítja Madeleine McCann eltűnése miatt

Bár már négy és fél hónapja, hogy Madeleine McCann négyéves brit kislány eltűnt a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából, továbbra is csak ez az egy tény biztos. Minden más - hol van most, mi történt, és ki tette vele - csak merő találgatás. A legutóbbi törvényszéki vizsgálatok eredményei ugyan Maddie szüleire terelték a gyanút, a megválaszolatlan kérdések száma ennek ellenére nem csökkent, hanem csak még tovább gyarapodott.

Maddie McCann eltűnésének története akkor vett éles fordulatot, amikor - immár két hete - a portugál rendőrség többszöri kihallgatást követően Maddie szüleit, Kate és Gary McCann brit állampolgárokat hivatalosan gyanúsítottnak nyilvánította a kislány eltűnése miatt folytatott nyomozása során. Bár konkrét vádemelés mindeddig nem történt, a portugál rendőrség szerint elegendő bizonyítékkal rendelkeznek ahhoz, hogy a szülőket, elsősorban Kate-et gyanúsítsák a kislány eltűnésével. A bizonyítékokat vizsgáló helyi bíró azonban váratlanul a portugál rendőrséggel szemben a szülők javára döntött, így Kate-nek előreláthatólag nem kell visszatérnie Portugáliába újabb kihallgatásokra. A törvényszéki vizsgálatok legutóbbi eredményei szerint ugyanis Maddie DNS-ét vélték megtalálni a McCannék által - a kislány eltűnése után huszonöt nappal - kibérelt autóban, valamint a brit nyomozókutyák hullaszagot véltek felfedezni Kate ruháin. Ezek alapján a rendőrség teóriája szerint Maddie-t nem elrabolták, hanem véletlen baleset áldozata lett, ám a szülők bepánikoltak, és elrejtették a holttestet, amitől csak később szabadultak meg. A feltételezések szerint Maddie-t esetleg megüthették, amitől elesett, és úgy üthette be magát, hogy belehalt, vagy nyugtatót adtak be neki a szülei, ám véletlenül túladagolták a gyógyszert, és ez vezethetett a kislány halálához.
A McCann házaspár határozottan tagadja ezeket a vádakat, nyilatkozatuk szerint semmi közük a kislány eltűnéséhez, s ezt eddigi hozzáállásuk is bizonyítja, hiszen mindeddig szorosan együttműködtek a nyomozás sikerének, nem utolsósorban Maddie előkerítésének az érdekében. McCannék nem értik a rendőrség hozzáállásának ilyen radikális megváltozását, hogy miért egy halott kislány ügyében nyomoz, és miért nem egy élő kislány előkerítésére koncentrálja az energiáit. Kate szerint a rendőrség vádalkut ajánlott neki: ha elismeri a gondatlan emberölést, akkor maximum két- vagy hároméves börtönbüntetést szabnak ki rá. Az asszony azonban ragaszkodik ártatlanságához, szerinte a rendőrség hazugságra akarja kényszeríteni, hogy végre lezárhassák az ügyet. Az ügy pikantériája, hogy mindeddig McCannék sem voltak tisztában az ellenük szóló bizonyítékok mibenlétével, ugyanis a portugál jog szerint a rendőrség nyomozási szakaszban nem adhat ki információt, még az érintetteknek sem, de McCannék ügyvédjei a közeljövőben kézhez kaphatják az immár közel négyezer oldalasra duzzadt nyomozati anyagot.

A tisztánlátást azonban nemcsak a rendőrség hallgatása, hanem az is nehezíti, hogy a szenzációhajhász sajtó hol „rendőrséghez közeli forrásra” hivatkozva, hol saját fantáziájára hagyatkozva számos fél- vagy éppen álhírt röppentett fel az elmúlt időben, melyek azonban legalább ennyi kérdést is felvetnek.
Ilyen hír volt korábban, hogy Maddie-től származó vérnyomokat találtak a szülők által bérelt apartmanban, ám a DNS-vizsgálat során később kiderült, hogy az régebben került a helyszínre, és valószínűleg egy férfitól származik. De a mostani vizsgálati eredményekkel kapcsolatosan megjelent különböző hírforrásokban is eltérő adatok szerepelnek a DNS-minta egyezésére vonatkozóan: van amelyik szerint százszázalékos az egyezés, más forrás szerint csak hatvanszázalékos. Ebben a helyzetben a rendőrség kénytelen volt annyit közölni: nem tudják teljes bizonyossággal állítani, hogy Madeleine DNS-éről lenne szó, ahogy azt sem, hogy mikor került az autóba, illetve hogy élő vagy halott személytől származik-e a minta. Ennek alapján a Maddie eltűnése után mintegy három hónappal (!) begyűjtött minta feltételezhetően nem elegendő mennyiségű, illetve sérült lehetett. Ha viszont nem teljes a DNS-minták egyezése (azaz, ha az ilyenkor szokásosan vizsgált húsz részletből legfeljebb tizenhat egyezik), akkor már akár a testvérek DNS-éről is szó lehet. Nem beszélve arról, hogy Maddie - akárcsak a kisebb ikrek - lombikbébiprogram keretében fogant meg, ami csak tovább bonyolítja a DNS-vizsgálatok hitelességének bizonyítását. De még ha egyeznének is a minták, az autóban talált DNS önmagában nem jelenthet terhelő bizonyítékot, hiszen a családtagok rendszeresen elővették Maddie játékait, holmijait a kislány eltűnését követően, így az bármikor az autóba kerülhetett.
Az pedig, hogy az asszonyon hullaszagot éreztek a kutyák több hónappal az esetet követően, ilyen időtávban azért is vitatható, mert az orvosként praktizáló Kate nyaralása előtt többször is tartózkodott holttestek közelében, tehát azok szagát is érezhették a kutyák, tekintettel arra, hogy az elsősorban katasztrófák során emberek után kutató kutyák azt nem jelzik, kire utalnak a szagok. McCannék a feltevés miatt megkeresték azt az amerikai ügyvédet, aki a közelmúltban egy hasonló eset során győzte meg a bíróságot arról, hogy a nyomozókutyák ilyen esetben túl nagy hibaszázalékkal dolgoznak ahhoz, hogy a vádat csak az ő „szimatukra” építse az ügyészség. De a gyógyszer-túladagolás vádja is nehezen érthető egy orvosházaspár esetében, akik - még ha altatót is adtak be a gyerekeknek azért, mert szerettek volna egy estét házon kívül eltölteni - a megfelelő adagolást pontosan kiszámíthatták.
A számtalan kérdés ellenére a vádlottak padjára került házaspár mindent megmozgat most, hogy ártatlanságát bizonyítsa, de eldöntötték, hogy ebből a célból nem fognak a Maddie keresésére létrehozott alapítványhoz hozzányúlni. Ám legutóbb újabb nem várt forrásból akadt támogatójuk, ugyanis Richard Branson, a brit Virgin-csoport tulajdonosa ajánlott fel jelentősebb összeget McCannék ügyvédi számláinak kifizetésére.
Az utóbbi évek legnagyobb médiafigyelmet kapott eltűnési ügye tehát (ehhez mérhető médiavisszhangot csak Diana walesi hercegnő halálos balesete kapott) egyre bizarrabb fordulatokat vesz, amelyben vagy egy tragédiát átélt házaspár került egy rémálom közepébe a portugál rendőrség és a média hibájából, vagy egy elképesztően szélhámos házaspár csapta be majd’ az egész világot XVI. Benedek pápától kezdve olyan sztárokon át, mint David Beckham egészen mindazokig a névtelen személyekig, akik eddig több mint egymillió fontot (azaz közel négyszázmillió forintot) adományoztak Maddie megtalálásának támogatására.