Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Az igazi Ryan közlegény

Az amerikai Jason Hubbard lett „Ryan közlegény”: sorsa kísértetiesen hasonlít Steven Spielberg háborús filmjének főhőséhez. A tengerészgyalogost a napokban azért engedte haza az amerikai hadsereg, mert két testvére is elesett az iraki háborúban.


Jason Hubbard (balra) és testvére, Nathan

Az Egyesült Államok hadserege a második világháborúban azt követően vezette be az „egyedüli túlélő” elvét, hogy egy támadásban meghalt egy család mind az öt gyermeke. A Sullivan-testvérek mind ugyanazon a hadihajón szolgáltak, amelyet egy japán torpedótámadás elsüllyesztett. A szabályozás célja, hogy a hadsereg legalább egyik gyermeküket visszaadhassa a szülőknek.
Az álmodozó fiúként ismert Nathan Hubbard nagyon büszke volt bátyjára, amikor Jared a középiskola végével beállt tengerészgyalogosnak. Jared és barátja, Jeremiah Baro egy szakaszhoz kerültek, Baro mesterlövész, Jared pedig a segítője lett. Az első szolgálati idő lejártával Jared hazatért, és izgalmas élménybeszámolót tartott testvéreinek.
A rövid kimenőt követően Jared és Baro egy Bagdadtól nyugatra elhelyezkedő településen, Ramadiban kapott kiküldetést. Egy iraki ellenálló elrejtett bombája a szakasz közelében robbant fel - a nyolc tengerészgyalogos közül Jared és Baro vesztették életüket.


Jared sírja

A gyásszal küszködve Nathan először egy sípályán, majd egy farmon vállalt munkát, de kilenc hónappal testvére halálát követően úgy érezte: be kell fejeznie azt, amit Jared elkezdett. Szülei egyszerre éreztek büszkeséget és félelmet - már túlságosan is jól ismerték azt, hogy milyen veszélyekkel jár a háború.
Nathan egy helybéli újságnak a bevonulása előtt adott interjújában elmondta: tisztában van a veszéllyel. „Ha félnék a haláltól, nyugodtabb szakmát választottam volna” - nyilatkozta. Nathan bátyja, Jason, seriffhelyettesi állását hátrahagyva csatlakozott öccséhez, édesanyjuk szerint részben azért, hogy vigyázzon testvérére. Augusztus 22-én a két testvér két külön Black Hawk harci helikoptereken teljesített szolgálatot az iraki Multaka körzetében. Nathan helikoptere egy műszaki hiba következtében hirtelen irányíthatatlanná vált, majd a földnek csapódott. A helikopteren utazó mind a tizennégy katona életét vesztette.
Amikor Jasonék a helyszínre érkeztek, katonatársai azonnal elkezdtek a holttestek után kutatni a roncsok között. „Nem tudtam rávenni magam, hogy segítsek - mondja Jason. - Tudtam, hogy Nathan is ott van. Tele volt tervekkel. Még csak huszonegy éves volt! Úgy szeretett élni, és annyi mindent szeretett volna még csinálni… Annyi mindent akart még csinálni…!”
A szülők hasonló módon értesültek a történtekről, mint első fiuk halálakor: egy katonatiszt kopogott a bejárati ajtón. Családja rettenetes vesztesége ellenére Jeff Hubbard, a fiúk édesapja kitart amellett, hogy az amerikai hadsereg jó helyen van Irakban: így tudja folytatni a nemzetközi terrorizmussal szembeni küzdelmet. „Országunk háborúban áll - állapítja meg Hubbard. - Azt szeretném, ha az emberek támogatnák a nemzetet és azt, amiért a küzdelem zajlik: hogy jobbá legyen ez a világ.”