Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Fizetőképes barátok
A körbetartozások elkerülésére összefogtak a vállalkozások, és megalakították a Jól Fizetők Baráti Körét. Az interneten szerveződő közösségbe olyan vállalkozások léphetnek be, amelyek vállalják, hogy a megrendelt termékekért, szolgáltatásokért határidőre fizetnek. Máris több tucatnyian csatlakoztak a kezdeményezéshez: könyvelőiroda, ügyvéd, lakásfelújító, kiadványkészítő és nyomdai vállalkozás, informatikai cégek, autó- illetve vaskereskedés, biztonság- és fűtéstechnikai vállalatok. A Jól Fizetők Baráti Körének tagjai egy közös logót használhatnak a levelezésükön, amely a gazdaságilag stabil vállalkozások garanciájává és jelképévé válhat.

Kormányzati negyed
Egyetlen pályázót sem utasított el a Kincstári Vagyoni Igazgatóság az állam legnagyobb magasépítésű beruházásának számító kormányzati negyedért folyó verseny első fordulójában. A hét hazai mellett egy külföldi kivitelezőt is találhatunk a pályázók között. Az állam által maximálisan 25 év alatt erre a projektre költendő 142,5 milliárd forint mellett természetesen komoly nemzetközi referenciára is számíthat a végső befutó. Szeptemberben kezdődik meg a kormányzati negyedért folyó verseny második tárgyalási fordulója, melyben végső eredmény december végére várható.

Ikarus Peruban
Peruban tervezi összeszerelő-üzem építését a magyar Ikarus Zrt., az egység 2010-ben kezdené meg működését - írta a Bloomberg egy perui lapra hivatkozva. Az egykor szebb napokat élt magyar autóbuszgyártó évi 350 darab bioüzemanyag-hajtású tömegközlekedési eszközt gyártana a dél-amerikai országban, azonban februárban 10 busz szállításával előbb megszondázzák a piacot. Siker esetén Bolíviában, Argentínában és Venezuelában is terveznek buszértékesítéseket.

Cégadatok ingyen
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) tervei szerint szeptember 1-jétől ingyenesen kérhetők bizonyos adatok a gazdasági társaságokról. Az IRM a hitelezők védelme érdekében hozzáférhetővé teszi a keresett vállalatnak a cégjegyzékben szereplő vagy törölt adatait, a bejegyzési kérelemben rögzített információit és a vállalat számviteli beszámolóját. Megtekinthető lesz továbbá a cég vezető tisztségviselője, felügyelő-bizottsági tagjai, valamint a minősített többséggel rendelkező tagok egyéb cégben fennálló tulajdonosi minősége is. A kérelmet elektronikus úton kell eljuttatni a céginformációs szolgálathoz.