Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Diktatúra vagy ellenpuccs?
Inog a pakisztáni elnök széke

Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek egyre több olyan kihívással kell szembenéznie, ami veszélybe sodorhatja hatalmát. A napokban a független Legfelsőbb Bíróság ugyanis olyan határozatot hozott, amelynek értelmében visszatérhet az országba Nawaz Sharif egykori miniszterelnök, akinek hatalmát maga Musarraf döntötte meg még 1999-ben egy katonai puccsal.


Pervez Musarraf

Musarraf minden valószínűség szerint szeretné elnyerni egy további ötéves időszakra az elnöki posztot a közelgő parlamenti szavazásokon. Az ellenzékkel folytatott megbeszélések után hajlandóságot mutatott a katonaruha levetésére - vagyis a hadsereg-parancsnoki rang feladására -, amelyben sokan inkább a diktatúra jeleit látták, és összeegyeztethetetlennek tartották a demokráciával. Jogi vita is várható lett volna a közelgő választás előtt, hiszen az alkotmány tiltja két hivatal egyidejű betöltését, és az elnöki poszt három egymást követő időszakban történő elfoglalását.
Már a kormányzó koalícióban is nagy az elégedetlenség, de Musarrafnak az utóbbi időben több fronton is kihívásokkal kellett szembenéznie. Hatalma már annyira meggyengült, hogy kis híján szükségállapotot vezetett be a közelmúltban, amitől csak Washington tudta eltántorítani. Míg a mérsékelt pakisztániakat utóbb azzal haragította magára, hogy megpróbálta megnyirbálni a bírói függetlenséget, a radikális iszlamisták a törvénytelen területnek tartott afganisztáni határ mentén okoznak egyre nagyobb fejtörést számára.


Benazir Bhutto

Iftikhar Mohammed Chaudhry főbíró mindemellett a héten jelentette be a Legfelsőbb Bíróság határozatát, mely szerint Nawaz Sharif, a konzervatív Pakisztáni Muszlim Liga vezetője visszatérhet családjával Pakisztánba, mert „elidegeníthetetlen joga van a visszatérésre és arra, hogy pakisztáni állampolgárként éljen”. „Ez Musarraf végét jelenti” - nyilatkozta Sharif, aki kész kampányolni Musarraffal szemben. Sharif először 1990 és 1993, majd 1997 és 1999 között volt miniszterelnök, mielőtt Musarraf egy puccs keretében megdöntötte a hatalmát. Sharifot ezt követően életfogytiglani börtönre ítélték adócsalás, korrupció és hazaárulás vádjával - amely vádakat Sharif egyébként tagadott -, majd később egy megállapodás keretében száműzték Szaúd-Arábiába, és tíz évre eltiltották a politikai szerepléstől. Sharif 2000 óta Londonban élt családjával.
A főbíró, akit Musarraf nemrégiben megpróbált elmozdítani posztjáról, arra figyelmeztette a kormányt, hogy ne próbálja hátráltatni vagy megakadályozni Sharif visszatértét. Az elemzők szerint a Legfelsőbb Bíróság is latba vetheti most a függetlenségét, hogy Musarrafot megakadályozza egy újabb győzelemben.
Az országba várhatóan hamarosan visszatér egy korábbi miniszterelnök, az önkéntes száműzetésben élő Benazir Bhutto asszony is, aki már egyeztetéseket kezdett Musarraffal, hogy így biztosítsa saját befolyásának a növelését. Mivel az elemzők szerint az országban a közhangulat erősen a hadsereg ellen fordult, ezzel további nyomás helyeződhet a jelenlegi elnökre és a hadseregre azért, hogy szálljanak ki a politikai arénából, és adják át a hatalmat egy civil kormányzatnak.


Sharifot sokan hazavárják