Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Iszlamista múltú elnök Törökországban
Szekuláris paranoia vagy iszlamizálódás?

A hadsereg és a szekuláris politikai elit erőteljes nemtetszése ellenére, az iszlamista múlttal rendelkező Abdullah Gült választották Törökországban elnökké. Míg ellenzői attól tartanak, hogy Gül tevékenysége elmossa majd az egyház és az állam közötti határokat, az Európai Unió például üdvözölte az elnökválasztás eredményét, mivel a csatlakozási tárgyalások fellendülését várja tőle.


Az új elnöki pár

Miután a hadsereg fenyegetései és jogi ellenvetések miatt a májusi elnökválasztás meghiúsult, Gülnek ezúttal sikerült megszereznie a pozíciót. Bár sokak szerint mindez a török demokrácia győzelmét jelenti, ugyanakkor a szekularizmusnak csapást jelent, hiszen az eredmény a konzervatív iszlám szavazók preferenciáit tükrözi. Gül pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AK) a széles körű támogatottsága és parlamenti többsége miatt a hadseregnek ezúttal nem maradt más választása, mint a háttérben maradás.
Megválasztása után Gül hangsúlyozta a demokrácia, a törvényesség, a társadalmi egyenlőség és az egyéni szabadságjogok fontosságát, és kiemelte az erős hadsereg szerepét is. Igaz, a katonaság képviselői tüntetőleg nem voltak jelen Gül eskütételekor, így ezt a mondatát nem hallhatták. Találgatásokra adott okot az is, hogy Gül felesége, Hayrunissa sem volt jelen az eskütételnél. Hayrunissát számos kritika érte már, mivel rendületlenül viseli a muszlim fejkendőt, amelyben sokak visszalépést látnak. A fejkendő viselése egyébként tilos például az egyetemeken és közhivatalokban is, de egyesek szerint jogköre révén Gül és pártja most már könnyűszerrel el is törölheti ezt az előírást.
Az iszlamista múltú Gül felesküdött a szekuláris alkotmányra, amely széles jogkörrel ruházza fel az elnököt. A legtöbb hatalma a kormánynak van, de az elnök megvétózhatja a törvényeket és a kinevezéseket, bírákat nevezhet ki, és övé az az erkölcsi tekintély is, ami abból fakad, hogy az első elnök, Kemal Atatürk nyomdokaiba léphet. Ellenzői azonban attól tartanak, hogy Gül éppen hogy távolabb viszi majd az országot Atatürk hagyományától.