Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Görög tragédia
Terrorgyanú a halálos erdőtűzvészek kapcsán

A görög kormány az Európai Uniótól kért segítséget a napok óta tomboló súlyos erdőtüzek megfékezéséhez. Közel százhetven helyen birkózott a tűzzel a tűzoltóság és a katonaság, a halálos áldozatok száma meghaladta a hatvanat. Az ökológiai katasztrófa mellett emberi tragédiák bontakoztak ki a lángok között.


Turisták a Peloponnészoszi félszigeten.
Strandolók a tűzvonalban

Eddig száznyolcvanezer hektárt emésztettek fel a lángok. „Precedens nélküli katasztrófa ez Görögország számára” - nyilatkozta Nikos Diamandis, a görög tűzoltóság szóvivője. Costas Karamanlis miniszterelnök országos szükségállapotot jelentett be, amint a lángok mintegy 160 kilométernyi hosszan, rohamléptekben nyaldosták végig a délen fekvő Peloponnészosz-félszigetet, Attikát és Evia szigetét. A tűz egész falvakat semmisített meg, de a turisták pihenését is megzavarta: sok helyen egész hoteleket kellett kiüríteni. „A pusztítás szinte a Bibliában leírtakhoz hasonlítható - számolt be a helyzetről egy önkéntes tűzoltó. - Voltak olyan falvak, amelyekhez egyszerűen nem tudtunk eljutni, mert az utakat elzárta előlünk a tűz. Az elmúlt harminc év alatt nem láttam még ekkora pusztítást.”
A helyi lakosok szerint Athén városát is napokig szürkés köd burkolta be, a levegőt pedig tömény füstszag járta át. A szemtanúk fehér hamufelhőt láttak az Akropolisz körül is, de a lángok veszélybe sodorták az olimpia szülőhelyét, Olümpiát is, ahol az egykori stadion és az ország egyik legnagyobb archeológiai gyűjteményét őrző múzeum is veszélybe került, de a lángokat még sikerült idejében megfékezni.
Bár a tűzoltásban vízágyúkat, helikoptereket is bevetettek, és hat európai ország mellett Izrael és Kanada is csatlakozott a tűzoltáshoz, szinte tucatjával törnek ki újabb és újabb tüzek. A rendkívül száraz idő és a fel-feltámadó forró szél egyelőre kedvez a lángok terjedésének. A gyorsan terjedő tűzben sokan lelték halálukat: azok közül, akik hallották ugyan a híreket, de halogatták a menekülést, így többen váltak a lángok martalékává a házaikban vagy épp amint már az olajkerteken keresztül próbáltak egérutat nyerni. Többeknek az autóját menekülés közben olyan tűzfal vette körül, amelyen már nem tudtak áttörni. A tűznyelvek jelentős állatállományt semmisítettek meg, és több ezer ember maradt otthon nélkül, akiket most iskolákban, hotelekben és regionális egészségügyi központokban helyeztek el.
A kormány szándékos gyújtogatásra gyanakszik, mivel nem lehet véletlen, hogy egy időben egyszerre ennyi helyen tört ki tűz. A gyújtogatók nyomra vezetésért összesen egymillió eurónyi jutalmat ajánlottak fel. Egyesek szerint a felelőtlen ingatlanfejlesztők műve a tragédia, mivel ezek sokszor erdős területek felégetésével próbálnak új területet nyerni építkezéseikhez. A görög törvények tiltják az erdőnek minősített területeken történő fejlesztést. Mások viszont szélsőséges politikai csoportokat gyanítanak a háttérben, mivel az általános választásokat néhány hét múlva, szeptember 16-án tartanák az országban.


Egy család az elégett házát nézi.
Hátuk mögött félig megégett birkájuk