Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Hogyan tovább, MSZP?
A Fidesz előnye stabilizálódhat

Ha népszerűsége nincs is a történelmi mélyponton, eddigi legkritikusabb időszakát éli meg az MSZP. A két legfrissebb közvélemény-kutatás eredménye szerint ugyan nőtt a párt támogatottsága, ám ugyanilyen mértékben erősödött a Fidesz népszerűsége is.


A pártok támogatottsága különböző viszonyítási alapokon (százalék), 2007. augusztus
Forrás: Medián

Augusztusban kis mértékben ugyan, de növekedett az MSZP támogatottsága, így négy hónap alatt 4 százalékkal lettek többen a párt hívei - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből. Ezzel együtt megállt, sőt visszájára fordult a Fidesz elmúlt hónapokban tapasztalható - szintén csekély - népszerűség-csökkenése. A választókorú közönség 34 százaléka szavazna az ellenzéki pártra, és 20 százaléknyian állnak a vezető kormánypárt mögött. A biztos szavazó pártválasztók között az „állás” 59 százalék, illetve 31 százalék. Az adatokból kitűnik: a két párt közötti különbség nem csökkent.
Kis eltéréssel hasonló eredményre jutott a Medián is a múlt héten publikált kutatásában. Mint írják: a teljes népességben mind a két nagy párt erősödött valamelyest (jelenleg az MSZP 23 százalékon, a Fidesz: 40 százalékon áll). Ugyanakkor ebben a felmérésben a „biztos” szavazóknál (ahol MSZP: 32 százalék; Fidesz: 57 százalék) 7 százalékponttal csökkent a két párt közötti különbség, ami annak tudható be, hogy némiképp csökkent a Fidesz-tábor aktivitása.
A kisebb változások ellenére a helyzet egyértelmű - ahogy a Medián is hangsúlyozza -, a politikai közhangulat nem változott. Szocialista politikusok az eredményeket látva leginkább azzal nyugtatják magukat, hogy „volt már rosszabb is”. Valóban: a Bokros-csomag idején a párt népszerűsége történelmi mélypontra, 12 százalékra süllyedt. Továbbá az is igaz, hogy minden kabinet esetében tapasztalható a győzelem utáni népszerűség-csökkenés, még ha nem is ilyen hirtelen következett be. Az Orbán-kabinet félidejénél, 2000-ben például a két évvel korábban 39 százalékot „produkáló” Fidesz népszerűsége 17 százalékra csökkent.
Az elemzők azonban másként értelmezik a számokat. Karácsony Gergely, a Medián kutatásvezetője szerint az MSZP jelenlegi helyzetét több okból sem lehet a Horn- vagy a Fidesz-kormány idején tapasztalt jelenségekhez mérni. „Akkor még nem két nagypárt határozta meg a politikai versenyt, mint ma. Ezenkívül a nagyobbik kormánypártok - akár a Fidesz, akár az MSZP - általában a választások után egy éven keresztül megőrzik vezető pozíciójukat, a szocialisták jelentős népszerűségvesztése viszont rendkívül gyorsan következett be, és minden eddiginél tartósabbnak mutatkozik” - mutatott rá az elemző. Hozzátette: érdemes ugyanakkor azt is figyelembe venni, hogy a szocialistáktól elpártolt szavazók döntő többsége továbbra is távol érzi magától a legnagyobb ellenzéki pártot. „A 2010-es választási győzelemre a jelenlegi helyzet alapján a Fidesznek minden eddiginél nagyobb esélye van, de nagyon sok függ még a népszavazástól vagy az EP-választástól, és nem utolsósorban a pártok tetteitől, üzeneteitől” - mondta Karácsony. „Bokros idejéhez nem lehet hasonlítani, akkoriban több erős párt volt” - hangsúlyozta kollégájához szinte szó szerint hasonlóan Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója. Mint mondta, az MSZP a választások óta mintegy 700 ezer szavazót veszített 2,3 milliós táborából, ám ezek közül relatíve kevesen, 120-150 ezren vándoroltak a Fideszhez. „Matematikailag” ez jelent esélyt a szocialistáknak a felállásra, ugyanis - emelte ki az elemző - az elpártolt szavazók többi vagy egy része passzív lett, illetve nem tudja, kire szavazzon, így ők talán könnyebben megnyerhetők. Hozzátette: mindeközben a Fidesz a választások idején szintén 2,3 milliós táborát további 400 ezer potenciális szavazóval gyarapította.