Vissza a tartalomjegyzékhez


Változtatási trend

Eltérő mértékben de szinte minden megyét érintenek az iskolaátszervezések és az elbocsátások az idei tanévkezdéskor. Az önkormányzatok a finanszírozási feltételek változásával, a kötelező órák megemelésével és a gyermeklétszám csökkenésével magyarázzák döntésüket.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: tizenegy iskola és egy óvoda zárta be kapuit, Miskolcon pedig két iskola szűnt meg, és két-két oktatási intézmény integrációjára volt szükség. Húsz pedagógus maradt állás nélkül.

Zalaegerszeg: húsznál kevesebb iskolai dolgozót bocsátanak el, közülük is nagyjából minden második technikai vagy gazdasági alkalmazott. Mintegy tíz pedagógus veszíti tehát el a munkahelyét.
Szekszárd: idén nem vontak össze iskolát. A kötelező óraszám emelése miatt 54 pedagógusállás szűnt meg, de csak tízen maradtak állás nélkül.
Debrecen: két iskolát vonnak össze, és összesen 116 pedagógust bocsátanak el az intézményekből.
Pécs: nem zár be iskola, osztályok összevonására és pedagógusok elbocsátására azonban számítani kell. Szeptemberben a város öt társulásba tömörült 22 általános iskolájának a tavalyinál 43-mal kevesebb, 434 osztályában kezdődik a tanítás. Összesen 64 pedagógusállás szűnik meg, azon belül az intézmények 20 aktív tanártól kénytelenek megválni.
Székesfehérvár: az alsó- és középfokú oktatásban összesen 24 pedagógus állása szűnt meg. A leépítés hat aktív pedagógust érintett.
Salgótarján: nyolc általános iskolát összevontak, a hat középiskolából pedig csak kettő maradt önálló. Salgótarján hat középiskolájából kettőt-kettőt összevontak, két iskola maradt önálló. Összesen 33 általános és négy középiskolai tanár állása szűnt meg.
Komárom-Esztergom megye: a megyei önkormányzat 16 oktatási intézményének mindegyike tovább működik, egy gimnáziumot vett át Esztergom. A megyei intézményekből összesen 23 pedagógust bocsátottak el. A megye városai közül Oroszlányban volt a legnagyobb létszámleépítés: 71 álláshely szűnt meg az oktatási területen, ami az összes állás mintegy 14 százaléka.
Kaposvár: az önkormányzat a 10 városkörnyéki településsel kötött társulási szerződést, ami több százas nagyságrendű tanulói létszámtöbbletet jelent a kaposvári iskolákban. A kötelező óraszám megemelése miatt az alap- és középfokú oktatásban összesen 60 pedagógus állása szűnt meg, közülük 30 aktív korú.
Nyíregyháza: két általános iskolát szüntetett meg az önkormányzat, három külterületit pedig összevont belvárosi oktatási intézményekkel. 114 tanár és tanító, illetve 37 szakdolgozó állása szűnt meg.
Eger: 39 pedagógusstátusz szűnik meg a most kezdődő tanévben. A Heves megyei önkormányzatnál 60 álláshely szűnik meg az oktatási intézményekben.
Győr: a most kezdődő tanévben 112 pedagógussal kevesebb kezdi meg a munkát.
Szombathely: két általános iskolát és egy középiskolai kollégiumot zárt be az önkormányzat. A városban 100 pedagógus állása szűnt meg, de közülük csak 41-en váltak valóban munkanélkülivé, a többieket sikerült más iskolában elhelyezni, illetve közülük néhányan nyugdíjba vonultak. (MTI-Index-Hetek)