Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyar Gárda

A hétvégén tartotta alakuló gyűlését a Magyar Gittegylet. M. Agyar Gábor, az egyesület vezetője elmondta, megelégelték azt, hogy a fogaikat erősíteni vágyó magyar emberekre szinte rákényszerítik a külföldi rágógumik fogyasztását. Ők megelégelték a kiszolgáltatottságot, fő céljuk a gittrágás megbecsültségének visszaállítása, magyar gitt rágása magyar fogakkal, félelem nélkül. Távol áll tőlük bárkinek - különösen a protézissel élő polgártársainknak - a megfélemlítése, bár azt elismerte, hogy ez utóbbiak jelenleg csak pártoló tagok lehetnek.

Az MSZP aggodalmát fejezte ki a rendezvényen hallható fogcsikorgatás és -csattogtatás miatt. Szóvivőjük később sajtótájékoztatón közölte azon értesülését, mely szerint tudomására jutott, hogy az egyik vezető Fidesz-politikus édesapjának üveges vállalkozásában - miután 2002-ben elesett az állami megrendelésektől - nagy mennyiségű gitt maradt felhasználatlanul.
A Fidesz felháborítónak tartja és visszautasítja az MSZP által sugallt feltételezést. Szerintük a háttérben éppen a szocialisták állhatnak, akik így akarják elterelni a figyelmet a fogpiszkáló árának drasztikus emelkedéséről. Továbbá parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelik, mivel birtokukba került egy rejtett kamerával készített felvétel, amelyen kormánypárti politikusok egy strandon büfésekkel tárgyalnak. A filmen egy csomag átadása közben a következő hangzik el: „…itt a szerződés, ez meg itt a bérleti díj.”
Az MDF az európai kultúrától idegennek ítéli a gittrágást, de kifejtette, hogy számára ugyanolyan visszatetszést keltő a rágógumizás Amerikából elterjedt szokása is.
Az SZDSZ bár hangsúlyozza, hogy számukra a szabadság egyik legfontosabb fokmérője az, hogy egy országban bárki bármit rághasson, sőt le is nyelhessen, de a jelen helyzetben azt javasolja a békés többségnek, hogy mindenki nyissa ki a száját, mielőtt gittet tömnének bele.

Üdvözlettel:
Remete Tamás, Murony