Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Gyula, a vizek városa

Gyulán az elmúlt három évben megújult a történelmi belváros, az Öreg-Körös, valamint négy környékbeli településsel együtt újra életre keltették a Fehér-Körös vidékét, amely valódi turistalátványosság lett séta- és kerékpárutakkal, vízi túrára alkalmas útvonalakkal. Minderre 2 milliárd 800 millió forintot fordítottak, döntően uniós pályázati pénzekből.

Az ősi település mindig is tudatosan alakította ki magáról a „vizek városa” képet. Az Öreg-Körösön szökőkutak sora szórja a vízsugarakat, a városban tizenkét látványos szökőkútrendszer üdíti a szemet és a levegőt, és persze van vízitaxi, illetve csónakot is lehet bérelni. A szökőkutakat amúgy vízi játékokkal, fény- és hangjátékokkal bővítették ki nemrég, és a régi vár környékén is óriási fejlesztésekbe fogott a város. A vár körül a középkori palánkvárrendszert és a vizesárokrendszert láthatják eredeti állapotában az ide látogatók. Az egyedülálló síkvidéki téglavár rekonstrukciója nyomán szembetűnik a víz, a palánk és a tégla védelmi rendszerének hármas együttese, amely valaha bevehetetlen erődítményt alkotott.
Gyulát közel ötven éve tartják nyilván fürdővárosként, neves gyógyhelyként, a Várfürdő híres gyógyvizei egész Európából vonzzák a vendégeket a nemzetközi üdülőhelyre. A fürdő 72 fokos, 2005 méter mélyről feltörő vize szinte minden betegségre gyógyír - mondják a helybeli öregek, és a mára már őshonos egykori NDK-turisták.
A termálkút áldott hatása mellett nagyon fontos, hogy a város meghitt hangulata, a látnivalók az ember lelke számára is felüdülést jelentenek, s így fokozzák a kezelés eredményességét.
A teljesen újjáépített Várfürdő a Dél-Alföld legújabb, legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője lett, ahol minden korosztály számára tökéletes szórakozást nyújtanak az élménymedencék, a gyermek-víziparadicsom, pezsgő- és hullámmedence, valamint az óriás- és kamikáze- csúszdák.