Vissza a tartalomjegyzékhez

Bereczki Enikő
A spirituális Elvis
Harminc éve halt meg a rock n roll királya

Elvis a mennyben van? - teszik fel leggyakrabban a kérdést Elvis Presley féltestvérének, Rick Stanley-nek, aki egykori drogfüggő, ma baptista pásztor és kábítószer-ellenes kampányokat vezet. Ki volt valójában a rock’n roll koronázatlan királya: egy visszacsúszott keresztény vagy egy képmutató jampi? Ez a kérdés 1977. augusztus 16-ai halála óta, harminc éve zavarja össze a kaszinó- és a templomlátogató emberek százezreit. Elvis ellentmondásos életútját végigkísérte az istenkeresés, illetve a függőségeivel való küzdelem. Vajon melyik oldal lett a győztes élete végén?

Amikor Elvis Presley-re emlékezünk, zenéje mellett gyakran csak a vadabbik oldala jut eszünkbe: televíziós szereplései, botrányai, kábítószerezése, zűrös szerelmi kalandjai és elvonókúrái. Pedig a rock’n roll nagy sztárjának volt egy másik, kevésbé ismert arca is. Elvis spirituális ember volt, akinek a hite központi szerepet játszott az életében. Minden bizonnyal küzdenie kellett volna azért, hogy cselekedeteivel hitelt tegyen meggyőződése mellett, mindezek ellenére hitét nem titkolta el egyetlen barátja elől sem.
Elvis egy felszínesen vallásos családban nőtt fel, szüleivel az Isten Gyülekezete nevű pünkösdi keresztény egyházat látogatták. Bár középiskolás korában felhagyott a gyülekezetbe járással, szívesen vett részt éjszakába nyúló gospelkoncerteken. Olyan híres gospelzenekarokkal barátkozott össze, mint a Blackwood Brothers és a Statesmen, és befutott sztárként is szívesen látogatta a déli kórusok előadásait. Elvis Presley illusztris karrierje során 105 falrengető dallal vezette a slágerlistákat, a hőn áhított Grammy-díjat azonban mégis egy gospeldallal, a How Great Thou Art című slágerrel nyerte el. Az egyházi zene iránti vonzalma azonban nem biztosíték arra, hogy őszinte keresztény lett volna.
Hamill pásztor, a memphisi gyülekezet vezetője beszámol arról, hogy a szakmai csúcsán lévő énekes-színész arról panaszkodott neki, hogy minden hírneve, vagyona és rajongója ellenére a legnyomorultabb embernek érzi magát, mivel éppen az ellenkezőjét csinálja annak, amire a gyülekezetben egykor tanították.
Az 1960-as években sok más amerikai fiatalhoz hasonlóan Elvis is felfedezte magának a keleti vallásokat és a kábítószereket. Fodrásza, Larry Geller vezette be ezekekbe a transzcendens kalandozásokba, és ellátta a legújabb okkult irodalommal is. Volt felesége, Priscilla Presley így nyilatkozott erről az időszakról: „Elvis órákon át tanulmányozta ezeket a könyveket. Azon fáradoztak Larryvel, hogy kiderítsék, mi is életük célja.” Elvis talán anyjától örökölte a természetfeletti sötét oldala iránti vonzalmát is, ő ugyanis rendkívül fogékony volt az összes primitív babonára, hajlamos volt a látnoki álmokra, és rejtélyes intuíciói voltak. A gyerek Elvisszel gyakran imádkoztak Presley halott ikertestvéréhez is, és a nehéz kérdésekben útmutatást, vezetést kértek tőle.