Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Mágikus gombák piaca

Egy tizenhét éves francia lány amszterdami iskolai kirándulása során kipróbálta az ott legálisan megvehető mágikus gombák egyikét, majd mámorában kilépett szállodai szobájának emeleti ablakán, és szörnyethalt. A holland parlament a jövő hónapban tárgyalja a mágikus gombák forgalmazásának betiltását, a termelők és a kereskedők lobbiznak a további legális terjesztésért, adta hírül a BBC News.

Nyaranta több mint egymillió turista látogatja meg Amszterdamot, sokan közülük a nevezetes látványosságok és a szokásos bevásárló turizmus mellett felkeresik a könnyűdrogoknak nevezett kábítószereket legálisan árusító helyeket, az úgynevezett coffee shopokat, illetve a mágikus gombákat árusító üzleteket.
A tizenhét éves turista lány halála nem az első tragédiával végződő eset, amit a kereskedők és gombatermelők szerint ártalmatlan, mágikus hatású gombák okoznak. A termelők ragaszkodnak ahhoz, hogy mivel a gomba természetes eredetű, ezért az emberi szervezetre csak túlzott mértékű fogyasztása káros, éppen ezért sok fiatal próbálja ki ezeket az ártalmatlannak vélt szereket. A túlzott fogyasztás veszélyeinek elismerése ellenére „hármat fizet, négyet vihet”, és ehhez hasonló szlogenek éppen a mértéktelen fogyasztásra ösztönzik a gombaboltokba betévedt mámorkeresőket. A termelők és a terjesztők nyilvánvalóan elfogult véleményével szemben a szakemberek szerint egyáltalán nem ártalmatlan szerekről van szó. Dr. Bayer István profeszszor, a Drogok és emberek című könyv szerzője, a téma egyik legnevesebb hazai szakértője egy beszélgetésünk során elmondta, hogy attól, hogy egy drog természetes eredetű, még egyáltalán nem ártalmatlan, hiszen számos méreganyag természetes eredetű. Persze a fiatalokat könnyen meglehet „etetni” ilyen szlogenekkel, hogy ebben nincs semmi szintetikus anyag, csak természetes anyagokat tartalmaz. Éppen ezért rohamosan terjed a hallucinogén hatású pszilocibint és pszilocint tartalmazó gombák fogyasztása. Az igazság az, hogy a természetes összetevőkből álló drogok éppen olyan veszélyesek, mint szintetikus társaik. A múltban sámánok és varázslók mágikus szeánszain előszeretettel használt szerekről van szó, ezért is megdöbbentő, hogy manapság tizenévesek is kipróbálják a varázsgombákat. Sajnálatos, hogy már a zömmel tinédzserek által olvasott Harry Potter- könyvek és -filmek boszorkánykonyháiban is megjelentek a mágikus növények. Egy holland szakember szerint a varázsgombák különösen veszélyesek lehetnek más drogokkal keverve, de akár alkohollal együtt is végzetes lehet a „mágikus utazás”. Önmagában is végzetes lehet a szer kipróbálása olyan személyeknél, akik valamilyen mentális betegségben szenvednek. Ilyen esetekben öngyilkossággal is végződhet a könnyűdrognak nevezett szer kipróbálása.
A fenti okok miatt néhány nap múlva ismét összeül a holland parlament, hogy próbáljon valamilyen törvényes gátat szabni a mágikus gombák terjedésének.
A termelők és a terjesztők lobbija beindult és azzal riogatnak, hogy számos ember veszítené el munkáját és a holland költségvetés is jelentős bevételtől esne el a tiltás következtében. Persze akkor nem történnének hasonló halálesetek, ez viszont a terjesztőket úgy tűnik, nem vigasztalja. A liberális drogpolitikát folytató Hollandiát már sokszor érte támadás más országok állampolgárainak „megrontása” miatt. Legutóbb a konzervatív drogpolitikát folytató Belgium miniszterelnöke támadta felháborodottan a holland drogpolitikát, mivel Maastrichtban olyan helyeken létesítettek coffee shopokat, amelyek túl közel vannak a belga határhoz, ráadásul iskolai negyedekhez. A hollandok ezért a shopokban a vendégektől ujjlenyomatot és biometrikus adatokat rögzítenek, hogy kizárják a 18 év alatti fogyasztókat.
Hazánkban sokan lobbiznak az úgynevezett könnyűdrogok legalizálásáért, de a legtöbb szakember szerint olyan, hogy egy drog könnyű, azaz nem veszélyes, nem létezik. A Sziget Fesztiválon a zene és az alkohol mellett évek óta a különféle drogok is jelen vannak, annak ellenére, hogy a hatóságok mindent elkövetnek, hogy a közönség csak a „legális drogtól”, az alkoholtól bóduljon el.