Vissza a tartalomjegyzékhez


Az MTV és Guantánamo

Keresve sem tudott volna rosszabb pillanatot választani a Magyar Televízió az utóbbi évek egyik legvitatottabb Amerika-ellenes filmjének bemutatására. Az Út Guantánamóba című angol „dokudráma” négy brit állampolgárságú muszlim fiatalról szól, akik egy esküvőre utaztak Pakisztánba, közvetlenül a 2001. szeptemberi terrortámadások után. Iszlamabadban radikális muzulmán agitátorokat hallgattak, majd úgy döntöttek, hogy Afganisztánba utaznak, hogy segítsenek hittestvéreiknek az amerikai agresszorok elleni harcban. Épp akkor kezdődik az amerikai támadás, amikor elérik a tálibok frontvonalát, majd az új afgán kormányerők fogságába esnek, akik átadják őket az amerikaiaknak. A film készítői nem tagadják szimpátiájukat a muzulmán radikálisokkal (a tálib terroristák is szerencsétlen áldozatok csupán a jenki bombázók célkeresztjében), és bírálatuk tárgya kizárólag az amerikai-brit hatóságok, akik terroristáknak vélik a brit állampolgárságú foglyokat - és így is bánnak velük.

A tengerészgyalogosok - férfiak és nők egyaránt - a koncentrációs táborok kápóit idézik fel a filmben, amikor eszelősen káromkodva válogatott kínzások között hol a betonba verik a foglyok fejét, hol a mennyezetre bilincselik őket. Közben jól időzítve híradófelvételekről feltűnik
George Bush, máskor Donald Rumsfeld, mint akik személyesen felelősek a sokkolóan ábrázolt borzalmakért. Tudjuk, hogy valóban történtek atrocitások a börtönökben a terrorizmussal vádolt személyekkel szemben, az ultrabaloldali politikai nézeteiről ismert brit rendező, Michael Winterbottom filmjében azonban minden muzulmán fogoly ártatlan balek, és minden amerikai bűnüldöző elvetemült szadista. Az utolsó percig úgy tűnik, mintha a műben a főszereplő muszlim fiatalok saját történetüket mesélnék el hitelesen, mígnem a stáblistából kiderül: színészek játsszák el dokumentumszerűen a történetet. Az alkotók a film végén köszönetet mondanak az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának a mű támogatásáért. (M. P.)