Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh csillag
Példátlan leszámolás
Kivégezték az újságírót, aki a rasszista terrorcsoportról írt

Nagy megdöbbenést váltott ki az Egyesült Államokban Chauncey Bailey afroamerikai újságíró-szerkesztő halála, akivel fényes nappal végeztek az utcán. Az eddigi vizsgálatok alapján a gyilkosság hátterében egy fekete muszlim szekta állhat, melyről Bailey leleplező riportot tervezett készíteni.

Az Oakland Post szerkesztője éppen munkába tartott, mikor a tanúk beszámolója alapján egy álarcos férfi rátámadt és háromszor rálőtt. A támadó a jelek szerint nagyon jól ismerte az ötvenhét éves újságíró napi menetrendjét, így annak esélye sem volt a védekezésre. Bailey a helyszínen életét vesztette, a gyilkos azonban egy furgonnal elmenekült.
A gyilkosságot követően a gyanú egy különös fekete muszlim szektára terelődött. A szervezet már több ízben a hatóságok látókörébe került, mivel korábban több erőszakos bűncselekménnyel vádolták őket. A rendőrség razziát tartott a csoportnál, és a letartóztatottak egyike, Devaughndre Broussard beismerte, hogy ő végzett az újságíróval. A tizenkilenc éves pékségi alkalmazott elmondta, hogy feldühítették Bailey cikkei, melyeket a pékségről és annak személyzetéről írt.
A csoport alapítója egy Juszuf Bej nevű fekete muzulmán imám, aki a hatvanas években tért át a muzulmán hitre, majd egy iszlám pékséget nyitott, melynek termékei a Korán előírásai szerint készülnek. A körülötte kialakult csoport tagjai az iszlám szigorú üzenetét és a feketék politikai hatalmát hirdetik. Az elmúlt években azonban a furcsa és titkos szervezetet gyilkosságokkal, rasszizmussal, kislányokon elkövetett szexuális bűncselekményekkel, illetve vandalizmussal hozták összefüggésbe. 2003-ban Bej huszonhét rendbeli szexuális bűncselekmény miatt került bíróság elé, ám az alapító az ítélet előtt rákbetegség következtében elhunyt.
Az Oakland Post kiadója, Paul Cobb arról számolt be, hogy Bailey-vel együtt számos fenyegetést kaptak az elmúlt időszakban. Az újságíró a halála előtt az iszlám szervezet anyagi helyzetéről, valamint a szervezetben dolgozó emberek tevékenységeiről, például bűntettekben való részvételéről gyűjtött anyagokat. Meggyilkolása nagy megdöbbenést váltott ki, mivel az Egyesült Államokban nagyon ritkán fordul elő, hogy újságírókat ölnének meg boszszúból. Legutóbb 2001-ben Floridában egy fényképszerkesztő halt meg levélben kapott antraxfertőzés következtében.