Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szabadulásra várva
Pakisztán is segít a túszejtőknek?

Nem hozott eredményt a terroristák fogságába esett dél-koreai túszok ügyében az amerikai és afgán elnök csúcstalálkozója. George W. Bush és Hamed Karzai elutasította a tálib emberrablók követelését a fogolycserére. Nem terveznek fegyveres akciót sem a még életben lévő 21 keresztény segélyszolgálati aktivista kiszabadítására. Időközben felmerült, hogy a túszejtésben a pakisztáni titkosszolgálat is részt vett.


Szöulban ezrek fohászkodnak a túszokért

A harmadik hete terroristák fogságába került dél-koreaiak közül két túszt, köztük a csoportot vezető lelkészt a terroristák megölték, további két fogoly pedig súlyos beteg. Utóbbiak számára egy afganisztáni magánkórház próbált meg repülőgépen orvosságokat eljuttatni. Mohammed Hasím Vahadzs, a kórház vezetője kapcsolatba lépett a tálibokkal, és az ő útmutatásaikat követve antibiotikumokat, fájdalomcsillapítókat, vitamintablettákat és szívgyógyszereket tartalmazó csomagot dobtak le a sivatagba. Vahadzs szerint a foglyok között orvos is akad, aki tudja, hogyan használják föl a gyógyszereket.
A tálib médiakampány részeként az AFP francia hírügynökségnek bejátszottak egy telefonbeszélgetést, amelyen az egyik állítólagos túsz sírva könyörög azért, hogy az ENSZ dél-koreai származású elnöke, Ban Ki Mun és XVI. Benedek pápa üljön le tárgyalni a túszejtőkkel. „Azzal fenyegetnek minket, hogy megölnek” - mondta zokogva a nő, akit a túszejtők Szing Dzso Hinként mutattak be. „Nagyon veszélyesek” - mondta fogva tartóiról, akik, állítása szerint, három társával együtt elkülönítették őt. A tálibok más források szerint erőszakkal akarják a túszokat az iszlámra téríteni, és amennyiben ez a céljuk nem sikerül, megölik őket. A dél-koreai külügyminiszter a rokonokat azzal „vigasztalta”, hogy az Afganisztánban túszul esett külföldiek átlagosan harmincöt napot vannak fogságban, ám szeretteik még csak három hétnél tartanak.
Fordulatot jelenthet az emberrablási ügyben, ha kiderül, hogy pakisztáni titkosszolgálati tisztek és ott élő tálibok is beavatkoztak a terroristák oldalán. Ezt annak az afganisztáni tartománynak a kormányzója állítja, ahol a koreaiakat elfogták. Meradzsuddin Pattan a Reutersnek nyilatkozva azt mondta: először a helyi tálibok műve volt a túszszedő akció, de néhány nappal később tálibnak álcázott pakisztáni hírszerző tisztek érkeztek a körzetbe, és ellenőrzésük alá vonták a helyzetet.
Afgán illetékesek gyakran vádolják azzal a szomszédos ország hírszerzését, hogy titokban támogatja az afganisztáni tálibokat, illetve rejtegeti őket. Pakisztán ezt kategorikusan cáfolja, és szerintük éppen az afgán tartomány vezetői azok, akik bújtatják a terroristákat.