Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Hárítják a felelősséget
– mondja Hantos Ádám, a tavalyi augusztus 20-ai tragédia károsultjainak jogi képviselője

Hol tart jelenleg az a per, amelyben a 2006-os tűzijáték sérültjeit képviseli?


Hantos Ádám

- A konstruktív bírói ténykedésnek köszönhetően két tárgyaláson vagyunk már túl a kártérítési perben, melyben összesen harminc embert, károsultakat és a sajnálatos körülmények között elhunytak hozzátartozóit képviselem a tűzijátékot lebonyolító vállalkozókkal és három állami hivatallal - a katasztrófavédelemmel, a BRFK-val és a Miniszterelnöki Hivatallal - szemben. A következő tárgyalás október 15-én lesz tanúmeghallgatásokkal, és reményeink szerint már 2008 első harmadában megszülethet az a közbenső ítélet, amely a felelősség kérdésében dönt. Ezt követően már csak a kártérítés mértékéről, összegéről kell a bíróságnak ítélkeznie.
Korábban azt nyilatkozta, hogy ha az orvos szakértői vizsgálatok lezárulnak, a hatmilliós követelés akár százmillióra is felugorhat.
- A károsultak követelése valóban változhat annak fényében, hogy a gyógyulási periódusok végén megszülető orvos szakértői vélemény milyen fokú rokkantságot, munkaképtelenséget állapít meg.
Mit gondol arról, hogy az ügyben érintett valamennyi vállalkozó és hivatal a másik felelősségét firtatja?
- Továbbmennék: egyik sem vállalta semmilyen szinten a felelősséget. Különösen az állami hivatalok cinizmusa felháborító, hiszen ombudsmani, illetve kormányzati jelentés mondta ki, miben és mekkorát hibáztak. Ráadásul ezt követően falaikon belül fegyelmi eljárások és elbocsátások következtek, ennek ellenére a nyilvánosság előtt tagadják érintettségüket, és a kereset elutasítását követelik a bíróságtól.
Ha jól emlékszem, kormányzati berkekből elhangzottak a kártérítésre vonatkozó ígéretek.
- Danks Emese kormányszóvivősége idején kijelentette ugyan, hogy történtek már kifizetések, és aki reális igényt terjeszt be, az szintén kaphat kártérítést, de ezek a mai napig nem történtek meg, és ha nem indítjuk el a pert, egy lyukas kétfillérest nem kapna az öt halálos áldozat rokonsága és a több tucat súlyos sebesült.
Van tudomása olyan intézkedésekről, amelyek az idei tűzijáték kockázatát csökkentik?
- Úgy tudom, a rendezvényszervező cég felelősségbiztosítása százmilliósra emelkedett, illetve a MeH által tavaly „elfelejtett” katasztrófaterv is megszületett. Ami viszont igazán figyelemre méltó, hogy - ha értesüléseim helytállóak - a kivitelezésben idén is részt vesznek olyan cégek, akik a tavalyi tragédiáért felelősek.