Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Készülnek a tűzijátékra
Ma is vitatkoznak arról, hogy mi okozta a jégesőt

A tavaly augusztus 20-ai vihar nem vette el a kedvét a tűzijáték-szervezőknek, és minden eddiginél látványosabb show-t ígérnek az államalapítás ünnepén. A teljes program költségvetése mintegy 300 millió forint, ebből 51 millió jut a biztonsági intézkedésekre, 95 millió a tűzijátékra, 49 millió a Hősök terén megrendezendő gálaműsorra, a többi pedig tisztavatásra, kenyérfesztiválra, zászlófelvonásra és reklámra.

Ahhoz képest, hogy 2000-ben az ünnep költségvetése jóval meghaladta az egy milliárd forintot, az idei költekezés mérsékeltnek mondható. Ráadásul a tűzijáték tervek szerint tizenöt új látványelemmel gazdagodik, a tavalyi három helyett idén hat helyről lövik ki a rakétákat, és a parádé 2,5 kilométer hosszú partszakaszról lesz látható. Az égi látványhoz 45 ezer pirotechnikai eszközt hoznak mozgásba. A lelkesedés tehát töretlen, kérdéses azonban, hogy mennyire dolgozta fel az ország a tavalyi, tragédiákkal járó vihar következményeit és tanulságait.
A kormány külön, a rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzset (OT) állított fel a Nemzetbiztonsági Hivatal, a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem és a meteorológiai szolgálat bevonásával. Ezenkívül külön blogoldalt indítottak a programokkal kapcsolatosan, internetcímen mindenki számára elérhetők a legfrissebb riasztási információk” - közölte lapunkkal Holicska Szilvia, az OMSZ sajtóreferense.
A közvéleményt továbbra is foglalkoztatják a tavalyi események. A Duna felett létrejött jégesőért akár a görögtűz is okolható - vetették fel a Népszabadságban olvasói levelükben Dusoczky Tamás és Motál György fizikusok. „A nagy felületű görögtűz felmelegítette a Duna feletti páradús levegőt, feláramlásra késztette, s így közvetlenül ütközött a zivatarfelhős, hideg és önmagában instabil légtömegekkel” - írják. Felvetésünk csak hipotézis - hangsúlyozta lapunknak Motál György -, de hasonlítható ahhoz a jelenséghez, amelyet a Vadnyugaton tapasztaltak tartós aszály esetén. Ha felgyújtották a prérit hideg légtömegek érkezésekor, akkor a felszálló forró és az érkező hideg légtömegek találkozása révén helyi záporokat idéztek elő - mondta. Lapunk több meteorológusnak is kikérte a véleményét, akik egyöntetűen úgy foglaltak állást, hogy sokkal nagyobb energiák mozognak a zivatarok esetében, mintsem hogy egy görögtűz okozta lokális hőfelszabadulás számottevő szerepet játsszon egy jégeső kialakulásában.