Vissza a tartalomjegyzékhez

Czibula Péter
Miért zöldebb a szomszéd fűje?
Gyepápolási tanácsok a kánikulában

„A szép gyep a legdrágább kerti berendezés” - tartja a mondás, és ha az álompázsit fenntartási költségeit nézzük, nem alaptalan az állítás. A szép, ápolt fű ugyanis gyommentes, egyenletes felületű és növekedésű, színe zöld és semmiképpen sem sárga, szélei ápoltak, és nem nőnek rá a burkolatra vagy más növények közé.

A gyommentesség alapvető feltétele a folyamatos nyírás, amihez viszont elengedhetetlen az állandó öntözés. Áprilisban és májusban hetente illik rövidíteni a pázsit hosszán - időjárástól függően akár gyakrabban -, a nyári, nagyon meleg hónapokban elég ritkábban is, de két hétnél tovább nem szabad engedni zavartalan növekedését.
A gyakori nyírás folyamatosan vonja ki a tápanyagokat a növényből, ezért főleg a nitrogént kell pótolnunk évente 2-4 alkalommal. Persze ez is a talaj típusától függ, mert a homokos talajokon gyakrabban kell műtrágyázni. Egyébként jobb a többszöri tápanyagpótlás, mint a nemrég divatba jött „hosszú hatású, akár száznapos” tápokat használni.
A fű gondozásához sorolhatjuk még a gyepszellőztetést is, ami sok kerttulajdonosnál elmarad, holott évente minimum 2-3 alkalommal el kell végezni. E művelet során fűrészfogszerű késekkel néhány centiméter mélységben megvagdossuk a talajt, ami által a fű sűrűsödik, a gyomok jelentősen megritkulnak, és komoly mennyiségben távolíthatunk el elhalt fűszálat. Nem utolsósorban a mohásodás ellen is hatásos módszer. A gyepszellőztetést végezhetjük kézi erővel, erre a célra kapható gereblyékkel, de a gépeket sajnos ebben sem lehet felülmúlni, főleg a benzinmotoros, nagy teljesítményű szerkezetek nagyon hatásosak.
A nagy meleg idén nyáron is próbára teszi a szép fűre vágyókat, hiszen a növényzet vízigénye jelentősen megnövekszik. A kánikulával csupán a beépített automata rendszerek tudják felvenni a versenyt. Gyakori probléma, hogy tartósan száraz és meleg időben az egyébként bevált öntözésnél is jelentkezhetnek száradásból eredő hiányok. Miért? Például mert nem egyenletes a talajszerkezet; egyes területeket több szórófej is öntöz, míg másokat csak egy; egyéb növények, főleg fák gyökérzónája elszívja a vizet; valamint az árnyékos és napos kertrészek vízigénye is fokozottabban megváltozik. A nagy foltokban kiszáradó gyep a vízhiány elsőszámú jele. Ha a fű nagyon kiszárad, egy ponton túl már nem képes megújulni. Ilyenkor minél előbb felül kell vetni, különben a gyomok átveszik az uralmat, és ne feledjük, hogy az öntözési igény ilyenkor még nagyobb. A jól ápolt gyepet nyugodtan lehet taposni, játszani rajta, de a hirtelen nagyobb igénybevétel esetén időt kell hagyni a megújulásra, ami a gondozott fű esetén is legalább egy vagy két fűnyírás alatt történik meg.
A kert kialakításánál célszerű a gyep mennyiségét annak ismeretében kiválasztani, hogy bár viszonylag gyors és olcsó beruházásról van szó, hosszú távon jelentős fenntartási költségek jelentkezhetnek. Érdemes megfontolni a leggyakoribb alternatív módszer alkalmazását: az alacsony talajtakaró növények ültetését. Persze a gyep telepítésének költségei jelentősen függnek a helyi adottságoktól, nagy általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy a gyepszőnyeggel való telepítés összes költsége négyzetméterenként átlagban 2500 forint. A magvetéssel létrehozott gyep ennek harmadából is kihozható, de utóbbinál legalább hat hétre van szükség, mire terhelhetővé válik.