Vissza a tartalomjegyzékhez


Ha lángos, akkor legyen halápi

Minden év augusztus második hétvégéjén (idén ez augusztus 11-ére esik) megrendezik Zalahalápon a Lángosfesztivált. Itt nemcsak szájtátásra és bendősámfázásra van lehetősége a nagyérdeműnek, hanem minden, magában akár csak szikrányi ambíciót is érző látogató megpróbálkozhat a tésztafeszítés művészetével. A II. Halápi Lángos Fesztivál színes programokkal várja a vendégeket. Lesz lángossütő verseny, népdalkörök, sakkbajnokság, fotókiállítás, vándorbűvész, táncbemutató, koncert és zárásként bál.

Zalahaláp a Dunántúl egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencét körülvevő tanúhegyek északi részén, a Haláp-hegy lábánál található. Számtalan turista keresi fel a gyönyörű látványért, természetfotózásért és a Haláp-hegy lankáin termett szőlőből készült kitűnő borokért a községet. A hegytetőről csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, a Tapolcai-medencére és az azt körülölelő bazalthegyekre, valamint a Káli-medencére. A barokk stílusú kastélyok, melyekből egy a faluban, kettő pedig Ó-, illetve Újdörögdön található, a környék igazi ékességei. Zalahaláp központjában helyezkedik el az egyhektáros természetvédelmi park, melyben egy kétszáz éves mamutfenyő található.
A rendezvény másnapjára, mire a vendégek szervezetében csökkenni kezd a lángos kritikus mennyisége, a szervezők a XIV. Falunapra invitálják a környéken pihenőket. (x)