Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter
Egyre fiatalabbak vadulnak meg

„Egyre fiatalabb korosztályban és egyre hatékonyabban hatnak azok a zenei irányzatok, amelyek extrém életformát közvetítenek” - állítja Gábor Kálmán ifjúságkutató. A szakember szerint Magyarországon nem veszik kellően figyelembe azt az erőteljes hatást, amely a fiatalokat éri a kultúra területéről.

A fiatalok mely társadalmi csoportjaiban népszerűek az „extrém” zenekarok?
- Konkrétan nem kötném egyik társadalmi réteghez sem ezeknek az irányzatoknak a térhódítását, de érdemes megjegyezni, hogy az extrém stílusú zenekarok, például a sátánisták népszerűsége a fiatalabb, tizenöt éven aluli korosztályban növekszik leginkább. A másik krízispont a droghoz kapcsolódó zenei irányzatok, hiszen ezek is egy teljes életérzést és stílust próbálnak átadni, hasonlóan a most divatos emo-kultúrához. Az ezekhez hasonló zenekarokról összességében az mondható el, hogy egyre fiatalabb korosztályban és egyre hatékonyabbak hatnak.
Készült valamilyen kutatás ezzel kapcsolatban a magyar fiatalokról?
- Azt tapasztaljuk, hogy itthon nem veszik kellő mértékben figyelembe azt a változást, ami a fiatalokra igen is nagy hatást gyakorol főleg a zenei irányzatok és az öltözködési stílusok terén. Sajnos Magyarországon csak a kilencvenes évektől indult be az ifjúságkutatásnak ez az iránya, és akkor is csak lokális szinten, tehát mondhatni, hogy van mit bepótolnunk. Az elmúlt években ezen próbálunk javítani többek között a fesztiválkutatással, idén pedig az ifjúságsegítő képzésben tanuló hallgatóinkat a Szigetre is elvisszük szakmai gyakorlatra, hogy későbbi elemzéseikben majd ezt is fel tudják használni.
Mit szól ahhoz, hogy az idei Szigeten már három „industrialos” zenekar is fellép?
- Mindenképpen érdemes figyelmet szentelni ennek a jelenségnek, bár szerintem ez azzal függ össze, hogy a Sziget egyre inkább megpróbál nyitni a nemzetköziség felé. Azért is nagyon érdekes ez a téma, mert rávilágít egy másik jelenségre is: nevezetesen arra, hogy Kelet-Európába a nemzetközi hatások iszonyú gyorsan gyűrűznek be, és ez igaz az öltözködésre, a hajviseletre és a viselkedésre is. Innen pedig rendkívül gyorsan terjed helyi szintre is, hiszen az itt részt vevő magyar fiatalok lesznek a mintaadók a magyar fiatalok egészének körében. Ez persze a saját véleményem, majd meglátjuk, hogy így lesz-e.
Van valamilyen ésszerű magyarázat arra, hogy miért lefelé tolódik a korhatár az extrém irányzatok kedvelőinek körében?
- Az internet elterjedése egyértelműen felelős a jelenség kialakulásáért. Most vagyunk abban a folyamatban, hogy fiatal szociológusokkal megpróbálunk egy olyan „térképet” létrehozni, amely akár régiókra lebontva mutatná ezeket a kulturális szokásokat. Bécsben már működik egy intézet, amely a fiataloknak a kultúrával való kapcsolatát és hatását elemzi például a minta- és értékkövetésben, az iskolai oktatási folyamatban vagy a politikai viselkedési mintákban. Nálunk is nagy szükség lenne egy ilyen szervezetre, ennek megalkotásán dolgozunk.