Vissza a tartalomjegyzékhez

Göndör Ottó
Ipari füst a Szigeten
Népszerű a politikával dúsított horror

Tavaly még csak a Ministry kapott lehetőséget arra a Sziget Nagyszínpadán, hogy Bush-ellenes kirohanásait csontokból eszkábált mikrofonállványába dühöngje, idén azonban már bővült az indusztriális kínálat. Valamitől mára nagy üzlet lett a horrorisztikus, vérszagú, sátánista külsőségekkel operáló stílusok sorozatgyártása.

A leglájtosabb változat a mindjárt az első alkalommal a Nagyszínpadra lépő essexi Nitzer Ebb EBM formáció, mely zenekar military megjelenése jelentős befolyást gyakorolt a nyolcvanas-kilencvenes évek hazai skinheadmozgalmára is. Dalaik minimális strukturáltságával, vissza-visszatérő ütemvilágával kívánják hipnotikus hatás alá vonni hallgatóságukat. Egyik, talán legismertebb szerzeményük, a Godhead („Istenség”, mely kifejezés mintájára nevezik rajongóikat Ebbheadnek) Isten személyét egyenesen egy szexuális perverzió történetébe ágyazza bele.
Ezt követően lép fel Trent Reznor (képünkön) csapata, a Nine Inch Nails (9 hüvelyknyi körmök), melynek szövegvilága főként az „én” sötét oldalának megismerésére fókuszál. A két Grammy-díjjal is büszkélkedő zenekar nevét illetően számos találgatás látott már napvilágot egészen a Jézust megfeszítő szögek hosszától a horrorfilm-karakter, Freddy Krueger pengekarmaiig bezárólag. Legbotrányosabb videoklipjükben Bob Flanagan performansz-előadó egy gépen fekszik meztelenül, mely szisztematikusan halálra kínozza őt. Agresszív zenei előadásmódjuk nemegyszer hangszereik színpadi elpusztításában is megnyilvánul.
A Nine Inch Nails a The Downward Spiral című albumát abban a házban rögzítette, ahol a nyolc hónapos terhes Sharon Tate színésznőt Charles M. Manson okkultista szektavezér meggyilkolta. Későbbi stúdiójukat pedig egy temetkezési vállalkozás irodájában alakították ki. 2005-ös With Teeth lemezük Reznor alkohol- és anyagfüggőségének küzdelmeit taglalja. Legutóbbi albumukon pedig - mint ahogy az most trendi industrialéknál - arról kívánnak jóslatokba bocsátkozni, hogy az USA kormányának jelenkori döntései milyen orwelli világba is taszítanak bennünket az elkövetkezendő tizenöt évben. A Nine Inch Nails fellépését 2005-ben nem engedélyezték a MTV Movie Awardsban, mivel Reznor Bush elnök fényképét kívánta háttérként alkalmazni dalához, mely többek között arról szól, hogy az iraki háború nem más, mint egy keresztes hadjárat Isten nevében.
Végezetül a nyolcvanas évek közepén alakult Skinny Puppy lép fel a Hammer World színpadán. Dalszövegeik a vallás, az állati jogok és a drogok köré csoportosíthatók. Ez utóbbi folyamatos problémát is jelentett a banda tagjainál egészen szintisük, Goettel 1995-ös herointúladagolásáig. Színpadi performanszukat átszövi a horror, de természetesen ők sem hagyják ki, hogy Bush figuráját legalább egy karddal ne döfködjék koncertjeiken. A nyolcvanas évek végén megjelenő „VIVIsectVI” albumukon már szemmel láthatóan keveredik az állatkísérleteknél is ismeretes viviszekció (élveboncolás) és a sátánizmus ideológiája. Cincinnatibeli koncertjükön két zenekari tagot is letartóztattak élő állat boncolásának a színpadon elvégzett imitációjáért. 1992-es turnéjuk kellékei közé pedig egy vérző feszület és egy pornómagazinokkal kidekorált pörgő szerkezet tartozott.