Vissza a tartalomjegyzékhez

Bagyarik Cecilia
Az év mérgezése?
Hiányos ellenőrzés az uniós élelmiszerpiacon

Süth Miklós országos főállatorvos maga is átvizsgálta otthon a hűtőszekrényét és a kamráját, hogy talál-e bennük olyan élelmiszert, ami tartalmaz guar-gumit.

Süth Miklós országos főállatorvos a témáról tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy mindennél fontosabbnak tartja az emberi egészséget, így nem tartja túlzónak az intézkedéseket, melyeknek lényege abban áll, hogy teljes körű országos vizsgálatot rendeltek el annak érdekében, hogy megtudják, került-e be hazánkba dioxinnal (lásd keretes írásunkat) szennyezett guar-gumi adalékanyag. Addig is, amíg ez nem derül ki biztonsággal, azt tanácsolják a lakosságnak, hogy ne fogyasszanak ilyen adalékanyagot tartalmazó termékeket.
Süth Miklós azt is megjegyezte, hogy neki is sikerült így a menüjét összeállítania. Tehát valószínűleg ez másnak sem lesz probléma. Egyébként a magyar hatóságok keze sok mindenben kötve van. Az Európai Bizottság rendelte el, hogy az érintett országok tegyék meg a szükséges intézkedéseket és ezek az intézkedések törvényileg szabályozottak. Ami máshogy történt hazánkban a többi tagállamhoz képest, hogy nálunk a lakosság tájékoztatása sokkal szélesebb körű és intenzívebb volt. Azt pedig hogy felturbózva lett tálalva az ügy a médiában azt az uborkaszezon okozhatta.
Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén keresztül érkezett a hír, hogy Indiából dioxint tartalmazó guar-gumi-szállítmányok érkeztek az unión belülre. A guar-gumit (guar-gyanta, guarliszt, felnőttkori neve: E 412) egy az indiai szubkontinensen őshonos cserjéből nyerik. Könnyen zselésedő tulajdonsága miatt az élelmiszeripar állományjavítóként és stabilizátorként használja szószok, jégkrémek, illetve pékáruk és tésztafélék készítésénél. Például a segítségével lehet elérni, hogy az amúgy híg töltelék ne follyon ki a tésztából, vagy azt, hogy kötőanyagként használva formát nyerjenek általa a húsipari készítmények. Tehát pontosan olyan dolgokat tud, amire az élelmiszeriparnak nagy szüksége van: az élemiszerek látványán javít. A guar-gumi mellett szólt az is, hogy olcsó volt.
Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője elmondta: valószínűsíthető, hogy az ár ezután megemelkedik, ugyanis most kiderült, hogy ezt a terméket is több mindenre be kell vizsgálni.
Jelenleg nincs olyan kimutatás az országban, amelyből tudni lehetne, hogy mely termékek tartalmaznak guar-gumit. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság illetékesétől megtudtuk, hogy jelenleg is folyik a minták vizsgálata a laboratóriumokban, és az első eredmények csak lapzártánk után lesznek meg. Jelenleg már kétszázötven vállalkozás jelentkezett, hogy felhasznált ilyen adalékanyagot.
A honlapon nyomon lehet követni az események alakulását, és azt is meg lehet nézni, hogy mely termékeknél használtak guar-gumit.
A minták begyűjtése úgy történt, hogy kérték a guart felhasználó cégeket, hogy önként regisztrálják magukat, és vizsgáltassák be a használt adalékanyagot. A vizsgálat ára mintánként 440 ezer forint. Egy a lapunknak nyilatkozó, de a neve elhallgatását kérő szakember szerint ezt az összeget nem a cégeknek kellene megfizetni, mivel az államok döntenek konszenzussal arról, hogy milyen adalékanyagokat és milyen mennyiségben engedélyeznek, és nem a gyártó cégek lobbiztak a guar-gumi mellett sem.
Dömölki Lívia elmondása szerint az eset felhívja a figyelmet az unió élelmiszerbiztonsági rendszerének a hiányosságaira. Elvben az unió területére megfelelően bevizsgált áruknak lehetne csak belépni, de természetesen itt is megvannak a kiskapuk. Például azok az országok, amelyeknek a szabályozása nem teljesen egyezik meg a többiekével. Az unión belül pedig már szabadon áramolhatnak az áruk.